3u17

(21/4) 195 nieuwe coronabesmettingen: fors meer na dinsdagdip

Vooral in Rivierenland stijgt het aantal positieve testen weer. Van 35 gisteren naar 90 vandaag. In de Kempen gaan ze van 80 gisteren naar 105 vandaag. We weten dat er op dinsdag minder besmettingen worden doorgegeven maar de stijging van vandaag is wel veelbetekenend. Na de paaspauze zouden de cijfers moeten blijven dalen maar dat doen ze dus niet.

4 keer een dubbel cijfer

In Mechelen-stad komen er 23 coronabesmettingen bij. In onze meest gevaccineerde gemeente Puurs-Sint-Amands zijn het er 14 en in Lier en Heist-op-den-Berg 10.

In Putte en Bornem zijn 7 extra mensen besmet geraakt, in Nijlen 5 en in Willebroek 4.

Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver en Duffel hebben 3 nieuwe gevallen en Berlaar heeft er 1.

Turnhout met kop en schouder aanvoerder van de lijst

In Turnhout komen er vandaag opnieuw 30 gevallen bij en dat blijft heel veel. Volgens informatie van de eerstelijnszone gaat het om besmettingen waarbij 1 iemand het virus in een gezin binnen brengt en daarna andere leden van het gezin aansteekt. In de Noorderkempen is er zeker nog geen sprake van een daling van de cijfers.

Op afstand scoren Mol en Geel met 9 besmettingen het op één na hoogst. In Hoogstraten gaat het om 7 mensen, in Herselt om 6 en in Herentals zijn het er 5.

In Beerse, Lille, Westerlo en Laakdal zijn telkens 4 extra mensen besmet geraakt en in Balen, Kasterlee en Vosselaar 3.  

Baarle-Hertog, Olen, Merksplas, Oud-Turnhout en Retie noteren 2 nieuwe gevallen en Grobbendonk, Hulshout, Rijkevorsel en Vorselaar 1.

Ravels, Meerhout, Herenthout, Dessel en Arendonk hebben geen nieuwe besmettingen.

 

721 dubbel gevaccineerden erbij

Er worden veel mensen gevaccineerd momenteel maar meestal zijn dat eerste spuitjes. Bij de volledige vaccinaties schiet Turnhout er vandaag bovenuit met 310 gevolgd door Beerse met 98 en Oud-Turnhout met 95. In Vosselaar gaat het om 69 mensen. De gemeenten liggen allemaal in de eerstelijnszone Kempenland. 

In Rivierenland gaat het per gemeente maar om enkele 2de spuitjes die gezet zijn.    

Er zal nu ook snel beslist worden aan wie ons land het Janssen-vaccin zal toedienen. Momenteel zijn er 30.000 vaccindoses ter beschikking in België. De toediening gebeurde normaal vanaf vorige vrijdag maar werd opgeschort op vraag van het moederbedrijf Johnson & Johnson. Gisteren kwam de mededeling dat de voordelen van het Janssen-vaccin duidelijk opwegen tegen de nadelen. Mogelijk komt er een leeftijdsbeperking zoals voor Astra Zeneca. Dat vaccin wordt enkel vanaf 56 jaar toegediend.