6u05

2022 wordt een prinsloos jaar in stoetersdorp Herenthout

Corona zorgt voor een domper op de feestvreugde in carnavalsdorp Herenthout. De in oktober verkozen prins carnaval Bram Van Dyck wordt volgende maand niet officieel aangesteld. “2022 wordt een prinsloos jaar”, zegt carnavalsvereniging Peer Stoet.

De aanstelling als prins carnaval is voor de nieuwe prins meestal de start van een turbulent en onvergetelijk feestjaar. De aanstelling vindt normaal gezien traditioneel begin december plaats in een volgelopen gemeentelijke feestzaal. De prins ontvangt er dan zijn steek, mantel en scepter. Daarna volgt een optocht door het dorp en een eerste bal. “Gezien de huidige omstandigheden zou die aanstelling alleen maar onder zeer strikte voorwaarden kunnen plaatsvinden. Als de stoet doorgaat, zal dat zonder prinsenwagen zijn”, zegt Gunther Nevelsteen, voorzitter van carnavalsvereniging Peer Stoet. Het reglement zegt dat je maar één keer als prins kan worden aangesteld. Daarom wil Peer Stoet het prinsenjaar van Bram Van Dyck met een jaar uitstellen. 

Peer Stoet hoopt stellig dat de stoet toch zal kunnen uitgaan in Herenthout op zondagen 27 februari en 6 maart 2022. 2022 wordt dan sowieso een 'prinsloos' maar hopelijk dan ook geen 'stoetloos' jaar.

Foto's: archief