Anoniem meldpunt leidt naar drugsplantages

zat 17 Dec 2022
Politie en parket in de provincie Antwerpen hebben in een jaar tijd 263 tips gekregen over een mogelijke drugsplantage. In 16 gevallen leidde dat ook daadwerkelijk naar een plantage. Dat maakten de politiediensten vanmorgen bekend op een persconferentie, samen met provinciegouverneur Cathy Berx.

Dit alles blijkt uit een eerste evaluatie van het meldpunt drugsplantageontdekt.be. De meeste meldingen kwamen uit de grensstreek. In de top 5 van politiezones waar de meeste meldingen kwamen, staan dan ook drie zones uit de Kempen: politiezone Noorderkempen, Balen-Dessel-Mol en Politie Regio Turnhout.

Politie en parket starten nu met een nieuwe promotiecampagne om het kanaal nog bekender te maken. Via het meldpunt kunnen mensen op een veilige en anonieme manier de politie verwittigen over de aanwezigheid van cannabisplantages, drugslabo’s of de dumping van drugsafval. 

Steeds vaker zien de hulpdiensten in onze provincie dat illegale drugsproductie gevaarlijke situaties veroorzaakt. Er ontstaat bijvoorbeeld brand in een woonwijk door een cannabisplantage. Of wandelaars stoten in een verlaten bos op chemisch afval. De gevolgen kunnen desastreus zijn.

Meldingen rond de verkoop van drugs kunnen rechtstreeks overgemaakt worden aan de dichtstbijzijnde politiezone.

 

Foto: archiefbeeld