Alken-Maes investeert 41 miljoen in mouterij: richting klimaatneutraal brouwen in 2027

vrij 14 Jul
Brouwerij Alken-Maes investeert zo'n 41 miljoen euro in Mouterij Albert, met als doel de CO²-uitstoot van de verschillende sites te reduceren en op termijn zelfs volledig te neutraliseren. Vandaag wordt de nieuwe gerstdroger ingehuldigd, die op een duurzame manier het gerst droogt tot mout.

De nieuwe droger zal op een veel zuinigere manier werken en de CO²-uitstoot van het bedrijf fel verminderen. Ook wordt de productiecapaciteit groter: van 275.000 ton mout naar 375.000 ton. "Omgerekend goed voor zo'n 10 miljard pilsjes", klinkt het bij het bedrijf. De enorme installatie is wereldwijd de grootste van zijn soort. 

In de toekomst zal Alken-Maes nog een bijkomende investering van zo'n 60 miljoen euro doen, om warmtepompen en een biogasinstallatie te installeren. Zo zal de uitstoot van het bedrijf nog verminderen. 

Export naar 33 landen

Vanuit de mouterij aan het Rupelkanaal in Puurs-Sint-Amands worden wereldwijd zo'n 60 brouwerijen in 33 landen bevoorraad van mout, een van de vier hoofdingrediënten van bier. Van Mexico, tot Vietnam en ook in Zuid-Afrika wordt bier gedronken met mout vanuit Klein Brabant. 

In oktober opende Mouterij Albert de deuren bij Openbedrijvendag en bij RTV waren we daar graag bij. De reportage kan je hier herbekijken. 


Foto boven: archief RTV
Foto's onder: Alken-Maes