"Bart De Pauw start vandaag gesprekken met slachtoffers"

vrij 22 Mar

Bart De Pauw is gestart met verzoeningsgesprekken met de slachtoffers in de zaak rond grensoverschrijdend gedrad. Dat heeft VRT-baas Frederik Delaplace laten weten. De Lierse TV-maker werd eind 2021 veroordeeld voor belaging en elektronische overlast tegenover verschillende vrouwen waar hij mee samenwerkte.

De reactie van de VRT-ceo komt er na de commotie die de afgelopen dagen was ontstaan nadat de VRT een docureeks over de zaak-De Pauw niet uit te zenden. De Mechelse TV-maakster Tess Uytterhoeven liet in 'Het proces dat niemand wou' de slachtoffers in de zaak aan het woord. Die reeks is te zien op Streamz, maar ook vanaf woensdagvond ook op VRT CANVAS te zien zijn. Maar vlak voor de uitzending besliste de VRT om de reeks toch niet uit te zenden.

In een schriftelijke verklaring legt Delaplace zijn beslissing uit. “De afgelopen weken is gebleken dat in de zaak-De Pauw eindelijk een kans bestaat dat beide partijen tot een gesprek kunnen komen. Een gesprek waarvoor de partij-De Pauw het initiatief zou nemen en die gaan over authentiek schuldbesef en welgemeende excuses", aldus Delaplace.

Dit is een beslissing die we hebben genomen in het belang van VRT én de slachtoffers omdat we vinden dat de meerwaarde van een helend gesprek niet kan worden overschat.

- Frederik Delaplace, CEO VRT

“De VRT-directie heeft daarover contacten gelegd met alle partijen en dan in eer en geweten beslist dat ze er alles aan moest doen om dat gesprek mogelijk te maken. De lineaire uitzending van de reeks Het proces dat niemand wou leek ons daarbij niet te helpen om de omstandigheden te creëren waarin zo’n gesprek mogelijk wordt. Daarom is er besloten de uitzending voor onbepaalde duur uit te stellen zodat er tussen de partijen in alle discretie gesprekken konden worden opgestart.”