Noodkreet van VIBO De Brem: "Nu al 100 kinderen op een wachtlijst"

vrij 10 mei
© RTV

Basisschool VIBO De Brem in Oud-Turnhout heeft na de inschrijvingen voor volgend schooljaar nu al meer dan 100 kinderen noodgedwongen op een wachtlijst moeten zetten. Dat zijn er dubbel zoveel als vorig jaar.

Het plaatstekort is in alle Kempense scholen van het buitengewoon onderwijs is nog schrijnender: zowat 600 kinderen hebben voor volgend schooljaar nog geen plaats. Er moet dringend en sneller en meer geïnvesteerd worden in extra plaatsen, zeggen de directies.

VIBO De Brem uit Oud-Turnhout trekt daarom aan de alarmbel. De school voor buitengewoon onderwijs biedt onderwijs aan kleuters en lagere schoolkinderen. Met 150 leerlingen barst de nog zeer recente nieuwbouw nu al uit zijn voegen en directrice Bieke Verhoeven is de wanhoop nabij.

De inschrijvingen bij VIBO De Brem zijn net afgesloten en wat blijkt. De school heeft geen plaats voor 105 kinderen vooral voor type 2. Type 2 zijn kinderen met een verstandelijke beperking. In De Brem is er daarnaast ook nog plaats voor leerlingen met een motorische beperking en leerlingen met autisme.

Het plaatstekort beperkt zich trouwens niet alleen tot de school hier. Voor de volledige Kempen zou er in het buitengewoon basisonderwijs volgend schooljaar geen plaats zijn voor naar schatting 600 kinderen.

Inclusief onderwijs is dus op papier een goed idee maar dat kan niet voor elk kind, zeggen de directies. Daarom is er dringend nood aan meer investeringen. Een oproep die niet toevallig een maand voor de verkiezingen wordt gelanceerd. Want elke weigering van een kind, is hartverscheurend, zowel voor de school als voor de ouders.