Troef begeleidt niet-beroepsactieven en werkzoekenden in een kwetsbare situatie

woe 17 Apr
© Archief RTV

Niet-beroepsactieven en werkzoekenden die zich in een kwetsbare situatie bevinden, hebben het vaak moeilijk om een job te vinden én om aansluiting te vinden bij de maatschappij. Onder de noemer Troef werken de lokale besturen van Lier, Berlaar, Nijlen en Heist-op-den-Berg de komende zes jaar samen met partners uit het werkveld om hier iets aan te doen. Het partnerschap streeft naar 85 begeleidingen op permanente basis.

In Lier, Berlaar, Nijlen en Heist-op-den-Berg waren eind maart in totaal 3.248 mensen op zoek naar werk. Dat is een toename van 11 procent ten opzichte van maart vorig jaar. In Vlaanderen is er een toename van 10 procent. Van die werkzoekenden heeft 44 procent geen diploma middelbaar onderwijs, 51 procent is langer dan één jaar werkloos en 36 procent heeft een migratieachtergrond.

Begeleiding op maat Troef bestaat uit de regionale besturen en OCMW’s van Lier, Berlaar, Nijlen en Heist-op-den-Berg, de VDAB, het departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse overheid en partners uit het werkveld (Arktos, Emino, Profo, Web en MIVAS). Samen zullen zij mensen begeleiden die geen aansluiting vinden in de samenleving en/of arbeidsmarkt en daarbij geen aanbod/begeleiding op maat vinden. Concreet gaat het vaak om mensen met een laag opleidingsniveau, een beperkte kennis van het Nederlands, een gebrek aan arbeidservaring, sociale problemen en een klein netwerk.

Naast aandacht om gepast werk te vinden, heeft Troef ook genoeg aandacht voor drempels en ondersteuning op andere levensdomeinen. Daarbij is er veel aandacht voor de sterktes en expertises van elke partner zodat alle deelnemers een begeleidingstraject op maat krijgen die hen helpt bij de reïntegratie in de maatschappij, sociale diensten en de arbeidsmarkt.