Tot 17 jaar cel voor bende die man folterde, arbeiders gemeente vonden slachtoffer in Poppel

woe 12 Jun
verdachte foltering
© RTV archief

De correctionele rechtbank in Turnhout heeft 13 bendeleden veroordeeld tot effectieve gevangenisstraffen van 1 tot 17 jaar. Ze stonden terecht voor foltering van een man van 37. Hij werd door arbeiders van de gemeente gevonden in Poppel. Het ging om een afrekening in het drugsmilieu.

In februari vorig jaar werd 37-jarige man zwaar toegetakeld aangetroffen in de Aa-vallei in Poppel. Er was een stuk vinger afgesneden en in zijn voorhoofd was het woord ‘dief’ gekerfd. De man had ook steekwonden waarin ammoniak was gegoten.

Het ging om een afrekening in het drugsmilieu. Het slachtoffer behoorde tot een andere bende die 75 blokken cocaïne had gestolen.

In de zaak stonden 13 beklaagden uit onder meer Duffel, Mol, Lier en Dessel terecht. Twee van hen werden volledig vrijgesproken. Alle beklaagden werden ook vrijgesproken voor poging tot moord.

Leiders

De twee leiders van de bende werden wel voor de overige tenlasteleggingen schuldig bevonden. Eén van hen werd al zes keer correctioneel veroordeeld in binnen- en buitenland. De rechtbank oordeelt dat hij rechtstreeks en prominent betrokken was bij deze zeer verregaande feiten. Hij kreeg een effectieve gevangenisstraf van 17 jaar. De tweede bendeleider liep eerder al drie veroordelingen op voor drughandel. Ook hier oordeelt de rechtbank dat hij rechtstreeks en prominent betrokken was bij deze feiten. Hij is veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf.

Zes andere beklaagden worden veroordeeld voor hun lidmaatschap van de criminele organisatie, de ontvoering en foltering. Zij kregen gevangenisstraffen van 4 tot 10 jaar.

Werkstraf

De overige drie beklaagden worden veroordeeld voor hun lidmaatschap van de criminele organisatie. Twee van hen krijgen twee jaar celstraf waarvan de helft met uitstel gedurende een proefperiode van vijf jaar. De derde beklaagde verleende een goede medewerking aan het onderzoek, heeft vast werk en lijkt zich te herpakken. Daarom kreeg hij een autonome werkstraf van 200 uur.