Nieuwe watersystemen bereiden sanitair in De Lilse Bergen voor op periodes van extreme droogte

Sanitair De Lilse Bergen
© Studiovision

De provincie Antwerpen start met de grondige renovatie van de twee grootste sanitaire gebouwen van het Provinciaal Recreatiedomein De Lilse Bergen. Dat past in het masterplan ‘Water en Energie’, waarmee het domein streeft naar een klimaatneutrale en fossielvrije werking.

Het veranderende klimaat toont zich in extremen: het einde van 2024 was uitzonderlijk nat en de start van 2025 was de droogste sinds het begin van de metingen. De opeenvolging van periodes van regen en droogte vraagt om doordachte oplossingen om het water beter te beheren. De Lilse Bergen past nieuwe technieken toe om regenwater te recupereren en te bufferen en om energie efficiënter te gebruiken.

40 dagen zonder neerslag

In het sanitaire gebouw van zone 2 wordt een grotere regenwaterbuffer geïnstalleerd. Deze is bedoeld voor het doorspoelen van toiletten en kan tot 40 dagen zonder neerslag overbruggen. Bij overvloedige regenval loopt het overtollige water via een infiltratieput terug de bodem in.

Daarnaast verlaagt De Lilse Bergen de temperatuur van het warme water in de gebouwen dat gezuiverd wordt met een milieuvriendelijke desinfectietechniek. Dat vermindert het energieverbruik en maakt de overstap naar warmtepompen eenvoudiger. Het comfort blijft behouden, de energiefactuur daalt.

Warmte uit de recreatievijver

In beide gebouwen worden warmtepompen geïnstalleerd die werken op basis van aquathermie. Deze techniek haalt thermische energie uit het water van de recreatievijver en gebruikt die om het douchewater en de binnenruimtes te verwarmen. Dankzij steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) kan deze duurzame technologie op grotere schaal worden toegepast. De verouderde mazoutketels verdwijnen, waardoor beide sanitaire blokken volledig fossielvrij functioneren.

Grijswater

In sanitair blok 5 wordt ook een grijswaterinstallatie geplaatst. Die zuivert het licht vervuilde water van douches en lavabo’s om het opnieuw te gebruiken voor de toiletten. Als de voorraad grijswater op is, schakelt het systeem automatisch over op regenwater. Pas wanneer ook die buffer uitgeput is, wordt er tijdelijk grondwater gebruikt.

Bart Verheyen, directeur van Provinciaal Recreatiedomein De Lilse Bergen: “Met deze renovatie verlagen we onze stookkosten, stappen we af van oude mazout-installaties en gaat er geen druppel regenwater verloren in de riolering. Dat is cruciaal voor de gezondheid van ons bos. De verschillende systemen zijn een enorme stap voorwaarts en zijn gebaseerd op ons masterplan 'water en energie'. Het einddoel is om een klimaatneutraal domein te worden.”