Mol overhandigt petitie voor behoud van Molse Dierenmarkt aan het Vlaams Parlement

woe 17 Apr
© RTV

Een delegatie uit Mol trok vanmorgen naar het Vlaams Parlement. Net voor de start van de commissiezitting over de codex dierenwelzijn overhandigden ze een petitie met 4.415 handtekeningen voor het behoud van de dierenmarkt in Mol. Alle leden van de commissie dierenwelzijn kregen ook een brief met een inhoudelijke motivatie van het standpunt.

De codex dierenwelzijn die de komende weken ter stemming voorligt in het Vlaams Parlement, betekent het einde van de wekelijkse dierenmarkt. De codex voorziet slechts de mogelijkheid om acht keer per jaar een dierenmarkt te organiseren, wat voor de Molse markt, die dit jaar exact 140 jaar bestaat, absoluut onhaalbaar is om te overleven.

Groot draagvlak

Het draagvlak voor het behoud is bijzonder groot. Er werd een petitie opgestart waarin met aandrang gevraagd wordt om voor de Molse Dierenmarkt een vereiste uitzondering te voorzien. De petitie werd de voorbije weken al door 4.415 mensen ondertekend. Daarnaast werd voor de dierenmarkt inmiddels al de bescherming aangevraagd van immaterieel cultureel erfgoed. Deze procedure loopt.

De afgelopen maanden ondernam de gemeente al meerdere pogingen om de Vlaams minister voor dierenwelzijn te overtuigen om zijn ontwerpcodex aan te passen. Maar voorlopig zonder resultaat. Daarom trok een Molse delegatie met vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, de marktcommissie en de lokale horeca vanmorgen naar het Vlaams parlement om de petitie te overhandigen. Ze hopen zo voldoende Vlaamse parlementsleden te overtuigen om een noodzakelijke aanpassing te voorzien.