Liebe vzw bouwt woning waar jongeren met beperking zelfstandig wonen kunnen oefenen

woe 21 Feb
© RTV

Lie Bellens en Hans Boonen bouwen in Kasterlee een woning waar jongeren met een beperking kunnen verblijven en begeleid worden in de stap naar het zelfstandig wonen. Ze willen ook dagopvang aanbieden.

Lie Bellens staat al bijna twintig jaar in het buitengewoon onderwijs en heeft dus veel ervaring in de begeleiding van jongeren met een beperking. Die ervaring wil ze nu gebruiken om jongeren te begeleiden in de stap naar zelfstandig wonen. Want momenteel is er niet altijd een gepaste oplossing voor een grote groep jongeren. Ze zijn te sterk om overheidssteun te krijgen, maar te zwak om de stap naar zelfstandig wonen helemaal zelf te zetten.

Liebe vzw

Enkele jaren geleden richtten Lie Bellens en haar man Hans Boonen Liebe vzw op. Daarmee bouwen ze nu een woning waar deze jongeren tijdelijk terecht kunnen en het zelfstandig wonen kunnen oefenen. Het koppel gaat samen met hun zoontje van 13 op de gelijkvloerse verdieping wonen. Op de twee verdiepingen komt er plaats voor vijf jongeren met een beperking. Lie en Hans zullen hen op weg helpen in de dagelijkse organisatie van het zelfstandig wonen. Zo helpen ze bij het maken van een planning, het beheren van een budget, ... Er is altijd iemand beschikbaar die kan ingrijpen bij problemen.

De jongeren kunnen ongeveer drie jaar bij Liebe vzw verblijven. Daarna zouden ze klaar moeten zijn om zelfstandig te gaan wonen.