Leerlingen Atheneum Klein-Brabant sturen larveneitjes naar de ruimte

vrij 23 Feb
© GO! Atheneum Klein-Brabant

Enkele leerlingen van het GO! Atheneum Klein-Brabant in Bornem nemen dit jaar deel aan het internationale project CanSat. Het doel is om larveneitjes de ruimte in te sturen, door een satteliet te bouwen met alle belangrijke subsystemen en ze te laten passen in een blikje.

Het project is georganiseerd door ESERO Belgium, het scholenprogramma van ESA. Zij leggen de primaire missie op, het sattelietsysteem. De secundaire missie is een zelfbedacht experiment dat de CanSat moet uitvoeren tijdens het stijgen of dalen. De leerlingen van het atheneum beslisten om larveneitjes mee de lucht in te sturen. Ze willen onderzoeken welke evoluties deze eitjes ondergaan in de ruimte. ESERO Belgium gaf de leerlingen een budget van 500 euro om hun minisatteliet te bouwen.

Het team, dat bestaat uit 6 leerlingen van de derde graad, heeft onder ondere een casing in 3D getekend en geprint, en daarin de interne elektronica geïnstalleerd. Ondertussen hebben ze ook een aantal verschillende parachutes gemaakt en getest doro die van het dak van de brandweer te gooien. Zo weten ze welke parachute ze gaan gebruiken voor het definitieve ontwerp.