Kempen ontsnapt aan het ergste: veel oproepen, weinig schade

din 9 Jul
wateroverlast Neerstraat Oud-Turnhout
© RTV

In de vroege avond zijn de eerste onweersbuien ook over de Kempen getrokken. Op sommige plaatsen zorgde dat al voor wateroverlast.

Op sommige plaatsen ging het niet alleen om regenbuien, maar bijvoorbeeld ook om hagel. Op plaatsen waar er wel vaker wateroverlast is, stonden ook nu weer straten blank. Dat was onder meer het geval aan de Isschotweg in Heist-op-den-Berg.

donkere lucht Lier
donkere lucht Booischot
wateroverlast Isschotweg Heist
donkere lucht Geel
Onweersdreiging regen wind hagel

De eerste onweerszone is intussen overgetrokken. Maar voor de loop van de avond trokken er al opnieuw hevige buien over. Dat zorgde onder meer voor wateroverlast in Oud-Turnhout. Daar stond de Neerstraat bijvoorbeeld helemaal blank in de loop van de avond.

En in Herenthout liep het Kapelleke onder water. Daar wordt momenteel de speelpleinwerking georganiseerd. De kleedkamers waar de kostuums lagen opgeslagen zijn onder gelopen. Ook is er in de sporthal en judozaal water geraakt.

De brandweerzones in de Kempen kregen tot 21 uur zo'n 180 oproepen. Het grootste deel daarvan was voor de hulpverleningszone Taxandria, zo'n 140, vooral uit Turnhout en Arendonk. Het ging daar vooral over ondergelopen kelders en straten maar ook over bomen die omgewaaid of afgeknakt waren. Op de Steenweg op Merksplas in Turnhout kwam een boom op een geparkeerde auto terecht.

In de zone Kempen bleef het aantal oproepen beperkt tot een veertigtal. Volgens woordvoerder Kristof Geens ging het voornamelijk voor ondergelopen straten en bomen op de weg. Maar zeker niks ernstigs. Er zijn ook nergens gewonden gemeld.