Fel onweer op komst: code oranje, ook gouverneur Berx waarschuwt

din 9 Jul
© Stad Lier

Het KMI heeft code oranje voor onweer afgekondigd voor vanavond. Er worden felle onweders voorspeld, met veel neerslag op korte tijd, hagel en op sommige plaatsen zware rukwinden vooral in de late namiddag. Gemeenten en steden nemen daarom al hun voorzorgsmaatregelen. Ook Gouverneur van Antwerpen Cathy Berx waarschuwt voor het hevig onweer vandaag. Vanaf 19 uur geldt code oranje, met verwachte windstoten van meer dan 90 kilometer per uur en veel neerslag.

Het KMI waarschuwt voor rukwinden van meer dan 90 km per uur en zware (onweers)buien. "Voor de veiligheid van jezelf en je gezin, blijf binnen. Laat je kinderen niet buiten spelen”, klinkt het.

Volgens Buienradar ligt het zwaartepunt van het onweer in de provincie Antwerpen vanavond tussen 19 en 21 uur met daarbij tot 50 liter neerslag per vierkante meter op 1 uur, eventueel met verspreide zware rukwinden of hagelbollen van 3 tot 5 centimeter groot.

Neem voorzorgsmaatregelen en wees voorzichtig

Bewoners krijgen verder het advies om voorzichtig te zijn. Parkeer of begeef je niet onder bomen. Controleer of alle dakpannen goed vastzitten. Sluit alle ramen en deuren om binnendringend water te voorkomen.

Zorg ervoor dat je huisdieren veilig binnen zijn en berg alle losse voorwerpen in de tuin veilig op om schade te voorkomen. Bescherm waardevolle spullen door ze op een veilige plaats te zetten en te beschermen tegen mogelijke wateroverlast. Zet alle elektronische apparatuur uit en trek de stekkers uit het stopcontact om schade door blikseminslag te voorkomen.

Parken, bossen en provinciale domeinen dicht

Uiteraard zijn straks ook alle parken en bossen dicht. Zo zijn bijvoorbeeld in Lier De Vesten en het stadspark afgesloten vanaf 17 uur tot morgen.

Bij dringende hulp, bel je best 112. Niet-dringende schade kan je melden via het nummer 1722.