Inwoners kunnen investeren in zonnepanelen op Willebroekse gemeentelijke daken

din 14 mei
© Gemeente Willebroek

Energiecoöperatie Ecopower legt dit voorjaar in Willebroek 508 zonnepanelen op de daken van twee gemeentelijke gebouwen. De financiering gebeurt volledig met burgerkapitaal. Alle inwoners van Willebroek kunnen investeren en mede-eigenaar worden van dit project. Zo blijft niet alleen de stroom, maar ook de meerwaarde lokaal.

De gemeente Willebroek ondertekende het Burgemeestersconvenant 2030 en het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1. Daarbinnen werkt Willebroek aan een klimaatbeleid dat mikt op minstens 40% minder CO2-uitstoot op het grondgebied voor het jaar 2030. Daarom gaat de gemeente resoluut voor een grootschalige uitrol van zonnepanelen op het grondgebied.

Op gemeentelijke daken

Er komen zonnepanelen op de daken van het Administratief Centrum in de Pastorijstraat en Woonzorgcentrum Ten Weldebrouc in Westzavelland. Op deze daken wordt in totaal 234 kWp aan zonnepanelen geplaatst, goed voor elk jaar 75 ton minder CO2-uitstoot en een jaarlijkse productie van 210.600 kWh. Dat is voldoende groene stroom voor het totale jaarverbruik van 60 gemiddelde Vlaamse gezinnen.

Voor de financiering, realisatie en opvolging van het project werkt de gemeente samen met Ecopower, een burgercoöperatie voor hernieuwbare energie die sterk inzet op zon- en windenergie voor lokaal gebruik.

Dankzij de coöperatieve aanpak kunnen alle inwoners van Willebroek mee participeren, krijgen ze medezeggenschap en delen ze in de winst. De elektriciteit wordt grotendeels plaatselijk verbruikt door de gemeente tegen een voordelig tarief. Het overige deel wordt in het net geïnjecteerd en geleverd aan de coöperanten van Ecopower die dat willen.

“Op deze manier wordt het energieverbruik van Willebroek groener én goedkoper: de CO2-uitstoot daalt en er komt budget vrij voor andere openbare uitgaven. Na 20 jaar eindigt deze exploitatie-overeenkomst en worden de zonne-installaties eigendom van de gemeente,” zegt schepen Luc Spiessens die onder meer bevoegd is voor financiën en het beheer van de gemeentelijke gebouwen.

Word mede-eigenaar

Mee participeren in de coöperatieve zonnepanelen in Willebroek kan door een of meerdere aandelen bij Ecopower te kopen. Een aandeel heeft een waarde van 250 euro. Alle informatie is te vinden op www.ecopower.be/ikdoemee.

Op donderdag16 mei om 19.30 uur organiseren de gemeente en Ecopower een informatiemoment in de cafetaria van het WZC Ten Weldebrouc in Willebroek. Ecopower geeft een stand van zaken over de zonne-installaties op de gemeentegebouwen, legt uit hoe je mee kan participeren en beantwoordt al jouw vragen. Deelnemen is gratis en aanmelden kan eenvoudig via www.ecopower.be/willebroek.