De gemeenteraad van Mechelen keurde recent de vernieuwde verkoopprocedure voor het gebied tussen de Kanunnik de Deckerstraat en de Sint-Katelijnestraat goed. Hierdoor wordt de realisatie van een nieuw woonproject, de restauratie van een monument, de aanleg van een groen binnengebied en een nieuwe verbinding mogelijk gemaakt.
Historische Melaan wordt opnieuw zichtbaar in ambitieus woonproject Peperhuis

Met het goedkeuren van een vernieuwde verkoopleidraad (Het Peperhuis en den Witten Engel) en met de aankoopbelofte voor het pand Sint-Katelijnestraat 48 worden twee essentiële puzzelstukken samengebracht. De leidraad vormt het kader voor de toekomstige ontwikkeling van de site, terwijl de aankoop van nummer 48 de fysieke ruimte creëert om de Melaan volledig open te leggen.
Aangescherpte aanpak
De site omvat de voormalige OVAM-gronden en het historische stadspand Den Witten Engel aan de Sint-Katelijnestraat 44. In 2024 werd al een eerste keer geprobeerd om het project via een marktprocedure toe te wijzen, maar dat leverde geen geschikte kandidaten op. De stad nam de tijd om het proces grondig te evalueren en komt nu met een aangescherpte aanpak die beter inspeelt op de verwachtingen van de markt en in lijn blijft met de ambities van het stadsbestuur.
De voorwaarde dat de ontwikkelaar moet instaan voor het langdurig beheer van de te realiseren woningen, vervalt. Omwille van de mogelijk stedenbouwkundige meerwaarde is de aankoop van het pand Den Witten Engel behouden in het dossier als een mogelijke optie.
Openleggen Melaan
De realisatie van het woonproject is onlosmakelijk verbonden met het terug zichtbaar maken van de Melaan.
“Het openleggen van de Melaan vormt het hart van deze ontwikkeling. We maken opnieuw ruimte voor water in de stad, en herstellen een stukje van het historische vlietenlandschap dat zo kenmerkend is voor Mechelen. We nemen dat stuk in eigen handen zodat ontwikkelaars zich kunnen focussen op waar zij sterk in zijn,” zegt schepen van Stadsontwikkeling Greet Geypen.
Sint-Katelijnestraat 48
Deze historische vliet loopt vanaf de historische Olifantenbrug tussen de panden Sint-Katelijnestraat 44, 46 en 48 verder naar de OVAM-site. Om de vliet terug zichtbaar te maken, koopt de stad ook het perceel Sint-Katelijnestraat 48 aan. Dat maakt het mogelijk om de historische bedding door te trekken over de volledige site.
De stad zal bij het openleggen van de Melaan ook een deel van de oorspronkelijke kademuren terug zichtbaar kunnen maken.
Groen binnengebied
Deze opengelegde de Melaan vormt samen met de doorgang tussen de Kanunnik de Deckerstraat en de Sint-Katelijnestraat en het een groen binnengebied de ruggengraat voor een vernieuwd deel van het stadscentrum. Het binnengebied en de waterpartijen vormen minimaal de helft van de oppervlakte, om zo een kwalitatieve groene invulling mogelijk te maken. Deze open ruimte vormt een verlengstuk met de groene tuinen in het bouwblok en de tuin van het Aartsbisschoppelijk Paleis (Stiltetuin).
Unieke belevingswaarde
Rond het groen-blauwe binnengebied komt de bestaande en nieuwe bebouwing. Een deel van deze open ruimte moet worden ingericht als een publiek toegankelijk deel met onder meer het pad dat de Kanunnik de Deckerstraat verbindt met de Sint-Katelijnestraat. De ligging aan de historische Olifantenbrug en de zichtbaarheid van het water geven de site een unieke belevingswaarde.
Verkoopprocedure
Na de publicatie van de leidraad en een toelichtingsmoment in de tweede helft van 2025, kunnen geïnteresseerden zich kandidaat stellen. Geschikte kandidaten worden vervolgens uitgenodigd om een aanvraag tot deelname in te dienen.
Maximaal vier teams worden hieruit geselecteerd om een projectvoorstel uit te werken dat rekening houdt met de verwachtingen van een kwalitatief woonproject op de OVAM-site, een uitgebreid parkeeraanbod en de inrichting van een kwalitatief binnengebied.
Kandidaten kunnen ook aangeven of ze de optie tot aankoop en restauratie van Den Witten Engel al dan niet wensen te lichten. De stad behoudt de regie over de publieke ruimte en voorziet in de volledige aanleg van het zichtbare watertraject.
Begin 2026
Als alles volgens planning loopt, start de stad begin 2026 met de opmaak van een inrichtingsplan voor de opengelegde Melaan. De daaropvolgende werken sluiten aan bij de realisatie van het wooncomplex. Dat kreeg de voorlopige titel ‘het Peperhuis’. Dit verwijst dan weer naar de vroegere naam van de Kanunnik de Deckerstraat, de Peperstraat.
In het beleidsplan Mechelen is alvast de vernieuwing van de Kanunnik de Deckerstraat opgenomen, als sluitstuk voor de vernieuwing die dit stadsdeel zal ondergaan.