Een kwart meer 'coeur de boeuf'-tomaten bij Belorta

din 5 Mar
© RTV

Belorta, de veiling in Sint-Katelijne, hoopt dit jaar op ruim een kwart meer coeur de boeuf-tomaten. Het seizoen van de coeur de boeuf-tomaten is weer begonnen. Coeur de boefs is een tomatensoort die vooral gekenmerkt wordt door zijn opvallende en grote vorm. In Sint-Katelijne-Waver heeft Belorta gisteren de eerste coeur de boefs van het jaar verkocht. Die zijn afkomstig van de grootste coeur de boeuf-kwekerij van de Benelux, en ook die zit in Sint-Katelijne-Waver.

Groente- en fruitveiling BelOrta stond aan de wieg van de “Coeur de Boeuf” tomatenteelt in België en ons land is intussen uitgegroeid tot de voornaamste aanbieder in de Benelux. 'Den Overkant', een familiebedrijf uit Sint-Katelijne-Waver. Het familiebedrijf heeft op zijn beurt al meer dan twintig jaar ervaring in het telen van de mediterrane Coeur de Boeuf tomaat. Ook zoon Brecht is enkele jaren geleden in de zaak gestapt.

De Coeur de Boeuf-tomaat, letterlijk vertaald als 'ossenhart', ontleent zijn naam aan zijn opvallende vorm. Deze bijzondere tomaat heeft de eigenschap om van binnen naar buiten te kleuren, wat betekent dat een groene Coeur de Boeuf perfect rijp kan zijn aan de binnenkant. De combinatie van een rode interne kleur met een groene buitenkant zorgt voor een mooi visueel accent.

In 2023 voerden de telers bij BelOrta meer dan 2.000.000 kg Coeur de Boeuf tomaten aan. De Coeur de Boeuf-tomaten zijn op hun best van maart tot en met november.