Kempen herdenkt bevrijding: in Oud-Turnhout stortten 2 Lancasters neer in zelfde straat

zat 4 mei
© RTV

Het is op 8 mei 80 jaar geleden dat ons land werd bevrijd van de Duitse bezetting, en dat wordt in de Kempen gevierd. In de gemeente Lille is het startschot gegeven van een herdenkingsweek. In Oud-Turnhout werd stilgestaan bij 2 Lancaster-vliegtuigen van de Royal Air Force die in dezelfde straat neerstortten nadat ze werden aangevallen door nazi-Duitsland.

De vliegtuigen waren op de terugweg naar de basis in East Kirby, in Groot-Brittannië, na een bombardement op een raffinaderij aan de Rijn. Het geallieerde opperbevel wilde de Duitsers treffen in hun brandstofbevoorrading. Maar een vierde van de 137 vliegtuigen die aan de missie deelnamen, keerde niet terug naar hun basis.

Twee Lancasters kwamen neer in de Lage Mierdseweg, Maar één bemanningslid overleefde de crash en werd verborgen gehouden tot na de bevrijding. Het komt zelden voor tijdens de Tweede Wereldoorlog dat er 2 vliegtuigen neerstorten in dezelfde straat en op dezelfde dag. Sinds 2008 staan er in Oud-Turnhout 2 monumenten die aan de gebeurtenissen herinneren.

Tijdens de plechtigheid vanmiddag, die uit vrees voor regen en onweer werd verplaatst naar de Heischuur, werden de namen van de overleden bemanningsleden maar ook van Oud-Turnhoutenaren die omkwamen in de oorlog afgeroepen, er was een bloemenhulde en er werden oorlogsliederen gebracht door de Muzo-muziekensemble en de Koninklijke Harmonie Sint-Antonius.