Speedpedelecs binnenkort NIET verplicht op fietspad in Oud-Turnhout: "Zo ja kan dat voor gevaren zorgen"

vrij 21 Feb
speedpedelec algemeen
© rechtenvrije stockfoto

Horen speedpedelecs op de weg of op het fietspad? Die vraag leidde tot heel wat discussie op de gemeenteraad van Oud-Turnhout. Speedpedelecs zijn elektrische fietsen waarmee je sneller kan rijden. Je kan er snelheden mee halen zoals met een brommer of een scooter. Maar dat kan tot gevaarlijke situaties leiden op het fietspad, waar veel fietsers trager rijden.

Volgens de oppositie in Oud-Turnhout wilde het gemeentebestuur speedpedelecs verplichten om op het fietspad te rijden. Maar dat is een foute interpretatie van het voorstel van het gemeentebestuur, zo zegt de bestuursploeg.

Het zou ook ingaan tegen de adviezen van verkeersinstituut VIAS. Dat zegt ook Stef Willems van VIAS. "Het is onveilig, omdat op het fietspad het recht van de traagste geldt. Iemand heeft het recht om 15 kilometer per uur te fietsen. Als daar dan een speedpedelec tegen 40 kilometer per uur komt aangesneld, dan is dat gevaarlijker dan op een rijbaan waar de auto's 50 per uur rijden".

"De enige locatie waar dit voorstel nut heeft, is wanneer je een drukke steenweg hebt. Als je veel zwaar vrachtverkeer hebt en je hebt daarnaast een groot afgescheiden fietspad dat breed genoeg is. Dan kunnen ze perfect naast elkaar rijden", zegt Willems.

In Oud-Turnhout willen ze eenduidigheid in de regelgeving rond speedpedelecs. Dit wil zeggen dat de bestuurders van de speedpedelecs zich best aanpassen, tot de snelheid van een fietser dus.

VIAS gaat daar wel niet mee akkoord. "Het is veel logischer om de snelheden te bundelen, bijvoorbeeld alles wat gemotoriseerd is samen. Alles dat sneller is dan een bepaalde snelheid op de rijbaan, al de rest op het fietspad. Je creëert met deze maatregel gevaarlijkere situaties, lijkt me."

"Onveiligheid komt door verschillende snelheden"

"Het kan zijn dat mensen zich aanpassen en voorzichtig zijn, maar we weten dat niet iedereen dat doet. Verkeersonveiligheid komt vaak voor uit verschillen in snelheden, niet snelle voertuigen bij elkaar", sluit Steven Willems van VIAS af.

Een maatregel voortaan wel in Oud-Turnhout, maar het lijkt dus niet dat andere gemeenten snel zullen volgen. Toch niet als verkeersinstituut VIAS dat advies eerst moet geven.

Vrijdagavond kwam er een reactie van de gemeente die de interpretatie die aan de beslissing is gegeven, weerlegt:

"We merken dat er nogal wat commotie heerst over dit onderwerp. Graag bezorgen wij u een rechtzetting.

Het agendapunt op de gemeenteraad gisteren (donderdag) ging over de plaatsing van onderborden bij bestaande verkeersborden voor speedpedelecs op de gemeentewegen. We hebben geenszins de intentie om wat betreft de gewestwegen al initiatief te nemen, aangezien dit in afstemming moet gebeuren met de aanliggende gemeentes en adviezen van VIAS hierin vanzelfsprekend meegenomen worden.

Het is ook niet zo dat speedpedelecs verplicht zullen worden om op het fietspad te rijden, integendeel zelfs. De wegen waarvan sprake in het aangepaste politiereglement zijn wegen waar geen fietspad is, en waar de speedpedelecs dus per definitie op de rijbaan rijden.

We betreuren dat dit foutief is opgepikt door de pers, maar hopen bij deze op een rechtzetting. "