Boerin uit Herselt moet bedrijf inkrimpen: "56 veeplaatsen minder door stikstof"

8 uur geleden

Rundveehouders moeten tegen eind dit jaar vijf procent minder CO kunnen uitstoten, maar dat zorgt voor problemen. Ook in onze regio is dat het geval: kalverhoudster Emelie Laeremans uit Herselt verliest zo 56 veeplaatsen waarvoor ze eerst wel een vergunning had. Volgens Laeremans is er geen andere optie, omdat er te weinig erkende landbouwtechnieken zijn die voor een stikstofvermindering kunnen zorgen.

Kalverhoudster Emelie Laeremans uit Herselt heeft meerdere vestigingen in en rond Herselt. Op een van die plaatsen heeft ze 1.120 vergunde veeplaatsen voor kalveren, maar de vergunning hiervoor loopt volgende maand af.

Maatregelen

Bij zo'n vernieuwingsaanvraag moeten er ook maatregelen worden genomen om aan het stikstofdecreet te voldoen maar die blijken niet zo vanzelfsprekend te zijn. Voor een kalverhouderij is er maar één techniek erkend en dat is de luchtwasser, maar dat is een techniek die ze vandaag niet wil toepassen in het bedrijf. Dus wordt ze geconfronteerd met die vijf procent reductie.

Aantal plaatsen voor koeien verminderen met vijf procent

Dat wil zeggen ze haar landbouwbedrijf met vijf procent moet inkrimpen wat in haar geval neerkomt op 56 veeplaatsen. Een koude sanering, klinkt het bij veel van haar collega-landbouwers. Dat betekent dat dit vijf procent van je potentieel inkomen is. "Een ramp en samen met mij zijn alle veehouderijen, kalverhouderijen en rundveebedrijven en melkveehouders geconfronteerd met dit probleem", zegt ze.

De organisaties die opkomen voor de boeren zoals de Boerenbond ijveren dan ook al jaren voor meer haalbare landbouwtechnieken zodat de landbouwers hun reductiedoelstelling kunnen behalen. Al zal dat de nodige tijd in beslag nemen.