AZ Turnhout opent extra zaal in Kempens Hartcentrum

maa 27 mei
extra zaal Turnhout operatie
© AZ Turnhout

In het Kempens Hartcentrum kunnen patiënten voortaan terecht voor onderzoeken en behandeling aan de kransslagaders van het hart. Jaarlijks onderzoeken ze hier zo’n 3.500 patiënten. Het Kempens Hartcentrum opent nu een derde katheterisatiezaal waardoor patiënten met hoofdzakelijk kransslagaderlijden vlotter en beter kunnen geholpen worden.

Het lichaam heeft twee kransslagaders ( ‘coronairen’ ) die het hart voorzien van zuurstofrijk bloed”, vertelt dr. Herman Van der Stighelen cardioloog in AZ Turnhout. “Bij vernauwingen in de kransslagaders is er zuurstoftekort in het hart, wat kan leiden tot hartkrampen. Plots dichtslippen van een kransslagader resulteert in een hartinfarct. Bij vermoeden van een ernstige vernauwing in de kransslagaders plannen we een hartkatheterisatie of coronarografie in het Kempens Hartcentrum.”

Hoewel de meerderheid van de patiënten gepland naar het Kempens Hartcentrum komt, gebeuren er ook veel spoedingrepen. Ongeveer 15% van de patiënten komt in ons Hartcentrum terecht op moment van een hartinfarct, waarbij een snelle ingreep nodig is om de slagader open te maken en de hartspier te redden. Er staan al 10 jaar dag en nacht een interventiecardioloog en 2 verpleegkundigen paraat om binnen het half uur een katheterisatie uit te voeren indien hoogdringend.

Het gespecialiseerd centrum ligt op campus Sint-Elisabeth van AZ Turnhout maar is een samenwerking tussen de cardiologen en ziekenhuizen van AZ Turnhout, AZ Herentals en het H. Hartziekenhuis Mol.