Geelse leerlingen preventief onderhoud leren kneepjes van het vak in Dessel

maa 27 mei
Leerlingen Sint-Jozef bij Smet Dessel.
© RTV

Op de arbeidsmarkt blijft het zoeken naar technisch geschoolde leerlingen. In Dessel bij de Smet Group krijgen leerlingen van de richting preventief onderhoud een voorsmaakje van hoe het er in het bedrijfsleven werkelijk aan toe gaat. Vijf leerlingen van het Geelse Sint-Jozefinstituut volgen er een stage.

Er is een groot tekort aan leerlingen in de richting 'preventief onderhoud'. Leerlingen kiezen almaar minder voor deze richting van het vroegere beroepssecundair onderwijs (nu de derde graad A-finaliteit) en voor veel werkgevers is dat een vervelende zaak. Het wordt almaar moeilijker om technisch geschoold personeel te vinden.

In het vijfde middelbaar 'Preventief Onderhoud' aan het Sint-Jozef in Geel zitten dit jaar 0 leerlingen. In het zesde middelbaar zijn 6 leerlingen ingeschreven. Bij de technische school zien ze dat de interesse in de specifieke richting blijft afnemen, nochtans staan er heel veel vacatures open. Smet Group in Dessel is altijd op zoek naar mensen met het diploma Preventief Onderhoud. De leerlingen van Sint-Jozef lopen er daarom stage.

Het bedrijf en de leerlingen willen tonen dat mechanisch onderhoud zeker geen ‘vuil werk’ betekent. Want dat is namelijk mogelijk één van de hoofdredenen waarom jongeren uit het beroepsonderwijs niet voor deze richting kiezen. Nochtans is er werk is genoeg in de sector.

De jongens van het zesde jaar Preventief Onderhoud aan het Sint-Jozef in Geel sleutelen aan een droogzuigpomp. Smet Group in Dessel gebruikt de pompen regelmatig op haar werven. De specialist in ondergrondse technieken is altijd op zoek naar technische profielen als deze en dus lopen de leerlingen hier stage.