30 fruitmarkten Cools vanaf maandag dicht, Antwerpse winkels blijven

zat 10 Dec 2022
Fruitmarkten Cools heeft na 85 jaar zelf de boeken neergelegd om failliet verklaard te worden. 80 mensen verliezen hun job in de winkels maar ook in het centrale magazijn in Dessel.

Op een paar plaatsen is het al zover, en is de winkel gesloten, zoals in Berlaar-Heikant, op andere plaatsen zoals in Booischot, is de fruitmarkt van Cools dit weekend voor de laatste uren open. De groep deed het al een tijd niet goed. Stijgende energieprijzen, inflatie, crisistijd... Een half jaar geleden berichtte RTV al over de sluiting van enkele zaken maar de Kempense familiezaakvoerder deed dat toen nog af als individuele gevallen. Niet blijkt dus minder waar.

Winkels in kleine dorpen maar ook in grote centra

Er waren verschillende fruitmarkten Cools verspreid over de Kempen. En door de jaren heen breidde de keten uit, richting Mechelen, en Antwerpen. Een paar winkels in Antwerpen blijven nog open, maar wel onder een andere naam.

De andere winkels gingen dit weekend al dicht. Of ze sluiten heel binnenkort. Sommige zaken gingen eerder dit jaar al dicht, zoals in Ravels en Tongerlo bijvoorbeeld.

Aankoopsysteem onderuit

Cools bevoorraadde zijn winkels met overschotten die supermarkten uiteindelijk niet afnamen van groothandelaars. Cools kon die aan een scherpe prijs kopen. Door de steeds toenemende concurrentie tussen steeds meer supermarkten in ons land, nemen die tegenwoordig alles af van de groothandels en is er geen overschot meer om op te kopen. 

Zaakvoerder wil zoveel mogelijk mensen in dienst houden

De zaakvoerder denkt toch nog aan een doorstart maar dan met kleinere winkels en minder grote algemene kosten.Hij wil ook zoveel mogelijk mensen in dienst houden.

Foto: RTV archief