2023 was een topjaar voor BelOrta, 2024 belooft een uitdagend jaar te worden

woe 3 Jan
belorta_skw_aardbeien.jpg
2023 was een bijzonder jaar voor de veiling BelOrta. In Sint-Katelijne-Waver werd niet alleen hun 10-jarig jubileum gevierd, de veiling kon ook het jaar afsluiten met een omzet van 626 miljoen euro. In de teelt en verkoop van groenten kregen de telers heel wat uitdagingen voor de kiezen. Met de naweeën van de energiecrisis, hittegolven in juni en september en de kletsnatte juli- en de novembermaand. Het topproduct de tomaat deed het behoorlijk met goede prijzen door tegenvallende oogsten in Zuid-Europa. De afgelopen jaren stelt BelOrta helaas wel een dalende consumptie van verse groenten en fruit vast.

De naweeën van de energiecrisis, hittegolven in juni en september en de kletsnatte juli- en de novembermaand wat o.a. zorgde voor een moeizame witloofworteloogst. Het aspergeseizoen was bijvoorbeeld ook weinig productief door koude nachten tijdens het voorjaar. Een winter met af en toe zeer strenge vorst met schade aan winterbloemkool en een zeer nat voorjaar zorgden voor piekprijzen voor de serre-, winter- en voorjaarsbloemkool.

Intussen leeft bio wel opnieuw op. Grootste producten binnen het bio-aanbod zijn nu peer en appel, gevolgd door komkommer en trostomaten. Ook het totale assortiment neemt toe tot een 100-tal soorten, met zelfs een aanbod van kersen en aardbeien. 

De afgelopen jaren stelt BelOrta een dalende consumptie van verse groenten en fruit vast. Hiermee eindigt BelOrta wel met een zorgwekkende kanttekening die haaks staat op het belang van een gezond en evenwichtig voedingspatroon. 

Foto: RTV