16-jarige chauffeur in deelauto vlucht van politie: 3 keer door het rood, tegen 100 km/uur

1 jaar geleden
Dinsdagavond 22 november is een ploeg van de lokale politie Mechelen-Willebroek verzeild geraakt in een achtervolging. Rond kwart na negen ’s avonds trok een Renault Zoë op de Zwartzustersvest de aandacht van de agenten. Wanneer de politie teken deed naar de bestuurder om aan de kant te gaan staan, zette hij de vlucht in. Tegen snelheden boven de 100 km/uur scheurde de bestuurder door Mechelen en reed hij drie keer door het rode licht, om uiteindelijk tot stilstand te komen op de Koningin Astridlaan. De Renault Zoë bleek een deelauto te zijn uit het Antwerpse. De bestuurder, een 16-jarige uit Antwerpen, had hem met een vals account geleend en ging naar eigen zeggen joyriden met enkele vrienden.

Drie keer door het rood

De bestuurder negeerde de tekens van de politie om aan de kant te gaan staan en nam onmiddellijk de vlucht. Op het kruispunt met de Frederik de Merodestraat reed hij door het rode licht en maakte hij linksomkeer om zo, tussen de verkeersborden door, naar het Hoogstratenplein te rijden. Daar nam hij de Zandpoortvest, en ter hoogte van de Bleekstraat reed hij opnieuw door het rood. Daar gebruikte de bestuurder bovendien het fietspad om een bus in te halen, waardoor hij fietsers en voetgangers in gevaar bracht. 

Bij de Augustijnenstraat negeerde hij voor de derde keer het rode licht, en reed hij verder via het Raghenoplein om zo de Hanswijkstraat in te rijden. Via de Vijfhoek, Graaf van Egmontstraat en de Schuttersvest belandde de bestuurder uiteindelijk bij de Brusselpoort, waar hij de Koningin Astridlaan nam. Daar wilde hij eigenlijk de ventweg nemen, maar de bestuurder verloor de controle over zijn auto en crashte tegen een plantvak. Tijdens de vlucht haalde de Renault Zoë snelheden van boven de 100 km/uur.

Vals account

Nadat de Renault tot stilstand was gekomen, kon de politie de bestuurder intercepteren. De bestuurder bleek uit Antwerpen te komen en was slechts 16 jaar oud. Hij moest een alcohol- en drugstest afleggen, maar die waren negatief.

De bestuurder was op de baan met een deelauto uit het Antwerpse. Die had hij kunnen lenen door een vals account aan te maken op naam van een 88-jarige bestuurder. De 16-jarige ging naar eigen zeggen joyriden met enkele vrienden. De politie nam de deelauto in bewaring.

Foto: Lokale politie Mechelen-Willebroek