10% minder sluikstorten in Geel, maar wel 80% meer gewicht

don 23 Nov
Tijdens de handhavingsactie zijn in de stad Geel 531 sluikstorten vastgesteld. Dat is ruim 10% minder dan in 2022. Maar het totale gewicht is wel met bijna 80% gestegen. De daders krijgen een fikse boete.

Van 14 september tot 4 oktober vond de handhavingsactie plaats. Die brengt sluikstort en zwerfvuil extra onder de aandacht. De zogenaamde hotspots van sluikstort en zwerfvuil worden in kaart gebracht. In Geel werden in die periode 531 sluikstorten vastgesteld. Vorig jaar jaren dat er nog 591. Er is dus een daling van 10,2%. Keerzijde van de medaille is wel dat het totale gewicht met 79,2% gestegen is tegenover 2022.

Gemeenschapswacht Martine Moons kan sluikstorten alleen maar afraden: “Sluikstorten wordt vandaag zwaar bestraft. Goed sorteren is een pak goedkoper dan een boete voor sluikstort.” Zo kan een boete voor sluikstorten oplopen tot 350 euro en de opruimkost zelfs tot 750 euro. De exacte prijs is afhankelijk van de grootte en het gewicht van het sluikstort. “Wanneer we een sluikstort vinden, zoeken we naar elementen die verwijzen naar een mogelijke dader,” vertelt Martine. “We maken dan een bestuurlijk verslag op dat naar de GAS-ambtenaar bij de politie gaat. Die onderzoekt dit verder en bepaalt de eventuele boete.” 

Vuilnisbakkenplan

Het aantal sluikstorten in straatvuilnisbakken binnen het centrum daalde tijdens de handhavingsactie. In 2022 werden er 242 sluikstorten geteld in straatvuilnisbakken binnen en buiten het centrum. Dit jaar waren dat er nog maar 181. Dat is een daling van 25,2%. Dat is het gevolg van het vuilnisbakkenplan waarbij de stad de opening van de vuilnisbakken in het centrum verkleinde, vuilnisbakken meer controleerde op misbruik en verplaatste waar nodig. 

Er was wel een stijging van het aantal sluikstorten in straatvuilnisbakken buiten het centrum. Daarom gaan de medewerkers het vuilnisbakkenplan ook toepassen op vuilnisbakken buiten het centrum. Zo hoopt de stad volgend jaar ook hier een daling in de cijfers te zien.

Foto's: stad Geel