Ziekenhuizen kreunen onder grote toevloed aan patiënten

don 22 Dec 2022
Gouverneur Cathy Berx hield woensdagavond een spoedoverleg met de ziekenhuizen in onze provincie. Die worden momenteel overspoeld door een toevloed van patiënten. Daardoor lopen de wachttijden voor niet-acute zaken op de spoeddiensten op tot zelfs 8 uur.

Er is momenteel heel veel viruscirculatie. Zo doen RSV bij kinderen en ouderen, corona en nu ook griep de ronde. Daardoor belandden veel mensen in het ziekenhuis. De spoeddiensten kunnen de toevloed aan patiënten amper nog aan. Daarom riep gouverneur Berx woensdagavond een spoedvergadering bij elkaar. Daar is beslist dat de ziekenhuizen opnieuw nauwer gaan samenwerken.

Net als in de coronaperiode gaan de ziekenhuizen de volgende weken nog nauwer met elkaar communiceren. Zo moet er een duidelijk overzicht komen van de nog beschikbare ruimte en bedden. Indien nodig kunnen patiënten zo vlot doorverwezen worden naar een naburig ziekenhuis.

Voorlopig is het niet de bedoeling om, zoals tijdens de coronacrisis, geplande zorg uit te stellen om extra  bedden vrij te houden. In de eindejaarperiode zijn er sowieso minder operaties gepland zodat er wat extra buffer is. 

Foto: Archief RTV