Werkloosheidscijfers historisch laag in Turnhout

vrij 10 Jun 2022
In april telde Turnhout 2 058 werkzoekenden. Dat is 9,7 procent minder dan in 2021. De werkloosheidsgraad bedraagt er momenteel 9,8 % en duikt zo voor het eerst onder 10 %. Dat is historisch laag. Ook de jongerenwerkloosheid daalde sterk, met 12 % in een jaar tijd. Daarnaast kreeg de VDAB afgelopen jaar 4 455 vacatures binnen, een stijging van 62 %.

De werkloosheidsgraad ligt in Turnhout wel nog steeds hoger dan het Vlaamse gemiddelde. Bijkomende inspanningen van werkzoekenden én werkgevers blijven dus nodig. Daarom organiseerde de stad Turnhout recent een inspiratienamiddag rond krapte op de arbeidsmarkt. Een 40-tal bedrijven liet zich inspireren om via employer branding, creatieve samenwerkingen, tewerkstellingsmaatregelen, motiverende arbeidsvoorwaarden en een inclusief wervingsproces aan de slag te gaan om hun vacatures ingevuld te krijgen.

Daarnaast heeft de stad met een aantal maakbedrijven een taskforce opgericht, specifiek voor de job van operator. Zo wordt bv. samen met de VDAB gewerkt aan een opleiding op maat van werkzoekenden. Ook de samenwerkingsovereenkomst van het stadsbestuur en de VDAB  bevat gerichte acties, zoals de jongerenjobbeurs, een activeringsproject voor OKAN-jongeren en pilootprojecten voor werkzoekenden.