Bewoners Turnhoutse Parkwijk zijn overlast en leegstand beu

maa 25 Mar
© RTV

Bewoners van de Turnhoutse Parkwijk zijn de overlast in hun buurt meer dan beu. Enkele honderden huizen staan er leeg, ter renovatie of afbraak. Maar de werken slepen ondertussen al twee jaar aan en dat trekt ongedierte, krakers en vandalen aan. De stad beloofde volgens de buurt eerder al een grote opruimingsactie met sociale huisvestingsmaatschappij De Woonboog maar daar is nog niets van te merken.

De woonwijk uit de jaren zestig en zeventig ligt er verloederd bij. Al 30 jaar ziet buurtbewoner Hendrik Peinen met lede ogen de buurt achteruitgaan. Hij trekt nu aan de alarmbel. Elke keer hij er een wandeling maakt groeit de frustratie. Sociale Huisvestingsmaatschappij De Woonboog heeft hier al lang het plan om de vele huizen te renoveren of af te breken voor nieuwbouwwoningen maar dat duurt ondertussen al twee jaar. Sindsdien zijn de huizen ten prooi gevallen aan vandalen. Her en der ligt er ook zwerfvuil en de ratten telen er welig.

Dat zorgt er ook voor dat de buurtbewoners zich niet meer veilig voelen in hun eigen buurt. Volgens Hendrik is er pas nog een grote drugsrazzia geweest waarbij er ook enkele krakers uit de huizen zijn gehaald. Van de ooit rustige Parkwijk blijft er zo nog maar weinig over. En dat vindt de man erg jammer. Hij heeft al contact opgenomen met zowel De Woonboog als de stad maar ook dat haalt naar eigen zeggen maar weinig uit.