VIDEO: Scholencampus in Balen vrijdag terug open, meisje wordt niet vervolgd

woe 17 Jan
school_balen_dreiging.jpeg
In Balen blijft de scholencampus aan de Boudewijnlaan donderdag gesloten nadat er een online dreiging is geuit tegenover basisschool Curieuzeneuzen van het gemeenschapsonderwijs die op de campus is gevestigd. "Het gaat om een dreiging met een ernstig incident", zegt burgemeester van Balen Johan Leysen (CD&V).
schermafbeelding_2024-01-17_232645.png

Het gaat volgens onze bronnen om een online filmpje op Tiktok waarin vanop een anonieme account de dreiging wordt geuit. De jongste weken was er vanop dat account al sprake van online pestgedrag tegenover leerlingen en leerkrachten van de school.

De school, de politie en de gemeente willen geen enkel risico nemen en houden de school en de bijhorende campus donderdag dicht. Op de site zit niet alleen basisschool Curieuzeneuzen zelf, maar ook Freinetschool De Klimboom, het Centrum voor Deeltijds Onderwijs De Vesten, het Centrum voor Volwassenenonderwijs en kinderdagverblijf Dol-Fijn.

De gemeente roept op om niet naar de school te komen omdat er geen opvang zal voorzien kunnen worden. "Ouders en medewerkers zijn wel pas erg laat op de hoogte kunnen worden gebracht van de sluiting morgen, omdat ook de dreiging pas woensdagavond laat werd geuit", zegt burgemeester Leysen. "Maar we vragen aan iedereen om niet naar de campus te komen"

De politie is een onderzoek gestart en kwam terecht bij een 11-jarige leerlinge. Ze werd door de politie opgepakt en is door het parket verhoord. Ze zal door haar jonge leeftijd niet gerechtelijk vervolgd worden. Mogelijk wordt ze door de school wel geschorst. 

screen_tiktok_dreiging.jpg
lokaal_balen_dreiging.jpeg

Gemeente opgelucht over goede afloop

Met het oppakken van het meisje voor verhoor kon de dreiging als voorbij worden beschouwd. De gemeente reageert dan ook opgelucht: "Vanmorgen was er een overleg met de gemeentelijke crisiscel, de politie en alle betrokken instanties van de campus Boudewijnlaan. Door het snelle en correcte handelen van de school zijn de juiste zaken in gang gezet om de dreiging snel in de kiem te smoren. De politiediensten hebben hierbij bijzonder knap werk geleverd."

Het meisje werd verhoord, mar zal gerechtelijk niet vervolgd worden.

Door het nieuws onstond op sociale media ongerustheid bij andere scholen in Balen, maar daar stelt de gemeente gerust: "Voor alle duidelijkheid: er is nooit een dreiging geweest naar andere scholen. We roepen op tot sereniteit en terughoudendheid op sociale media."

Alle instanties op de campus zorgen de volgende dagen voor de nodige nazorg voor de leerlingen, leerkrachten en begeleiders, zodat ze hun hart kunnen luchten. De school benadrukt dat dergelijk gedrag absoluut niet getolereerd wordt. De scholencampus gaat morgen vrijdag 19 januari terug open. 

Foto's: RTV