Vanaf zaterdag versoepelde mondmaskerplicht in Kempense ziekenhuizen

don 23 Mar
Vanaf zaterdag zal de mondmaskerplicht in de ziekenhuizen van Herentals, Mol, Geel en Turnhout versoepeld worden, dat besliste het Kempens ziekenhuisnetwerk. Een mondmasker is in principe niet langer verplicht voor medewerkers, bezoekers en patiënten, maar er zijn wel enkele uitzonderingen.

Zorgmedewerkers die langer dan vijf minuten bij een patiënt zijn, moeten wel nog een masker dragen en ook op de afdelingen met de meest kwetsbare patiënten, zoals oncologie, is er wel nog een verplichting. Ook op de afdelingen waar covidpatiënten liggen, blijft het masker uiteraard verplicht.

Door de regels te versoepelen hopen de ziekenhuizen om het welzijn van de patiënten en de medewerkers te bevorderen. Woensdag besliste de federale overheid ietwat verrassend om de mondmaskerplicht in de zorg los te laten. Zorginstellingen zijn wel vrij om zelf strengere regels te hanteren als ze dat willen. De Kempense ziekenhuizen kozen voor een gezamenlijke aanpak die dus vanaf zaterdag in werking treedt. 

Het mondmasker zal dus nog niet helemaal verdwijnen uit de Kempense ziekenhuizen. Het ziekenhuisnetwerk Kempen benadrukt dat er op dit moment nog tientallen covidpatiënten in het ziekenhuis liggen.

foto: archief