Turnhouts schepen van Welzijn Kelly Verheyen (Vooruit) trekt aan de alarmbel: "Onze daklozenopvang zit vol"

din 17 okt
Vorige week nam een zaakvoerder van een Turnhouts restaurant een dakloos echtpaar mee naar huis. Ze brachten er de nacht door. Het koppel kon niet terecht bij het OCMW. Dat zegt GVA. Schepen van Welzijn Kelly Verheyen bevestigt dit en trekt ook aan de alarmbel: "Onze opvang zit helemaal vol."

De zaakvoerder van het restaurant vroeg aan de daklozen of ze nergens terecht konden. "Pas over veertien dagen kunnen we terecht bij het OCMW," was het antwoord. De restauranthouder besloot dan maar om het koppel zelf onderdak te geven voor die nacht om hen niet op straat te moeten laten slapen.

Normaal gezien is het OCMW verplicht om onderdak te bieden aan daklozen die er om vragen, maar er is gewoon geen plek genoeg. De vraag is de laatste tijd zo toegenomen. Turnhouts schepen van Welzijn Kelly Verheyen reageert in GVA: "Het Turnhoutse OCMW zit helemaal vol. We hebben op dit moment 360 daklozen geplaatst. Dat is enorm veel. We brengen er zelfs onder in hotels in Nederland."

Dienstverleners merken op dat daklozen van ver buiten Turnhout naar daar worden doorgestuurd. "Er komen mensen van Wallonië of de Belgische kust naar Turnhout met een verwijsbrief van hun plaatselijke OCMW. Turnhout en Brussel blijken de ideale plaats om daklozen heen te sturen. We zijn dan wel wettelijk verplicht hen op te vangen, maar vol is ook bij ons vol." Vertelt de schepen aan Gazet van Antwerpen. 

De schepen trekt dan ook aan de alarmbel, want ook steeds vaker hebben maatschappelijke werkers te maken met fysieke bedreigingen. "Wanneer iemand een van onze medewerkers bedreigt, houdt de hulp op. Die persoon mag zich dan veertien dagen of een maand lang niet meer vertonen op de Welzijnscampus." De druk op de maatschappelijk werkers is groot. Vorig jaar zijn er veel vertrokken of ziek uitgevallen, waardoor dat jaar in crisismodus gewerkt werd. Hierdoor werden enkel de meest dringende vragen behandeld. Bij andere aanvragen kwam je op de wachtlijst te staan.

Nu draait de dienstverlening weer normaal, maar de druk blijft wel erg hoog. Zeker nu de opvang propvol zit. Schepen van Welzijn Kelly Verheyen vertelt aan GVA dat ze daarom een aangepast beleid wil voorleggen op de gemeenteraad: "Het is niet logisch dat mensen die uit andere provincies komen, hier om onderdak vragen. We onderzoeken of we criteria kunnen opleggen en voorrang kunnen verlenen aan daklozen uit de eigen regio. We moeten streng zijn, anders kunnen we mensen niet meer voorthelpen. Dat mag nooit de bedoeling zijn.”

 

Foto: archief RTV