Vlaams Belang in helft van gemeenten de grootste: "Niet onlogisch"

maa 10 Jun

Vlaams Belang mag op Vlaams niveau dan niet de grootste partij geworden zijn, toch kleurt de kaart in onze regio sinds gisteren behoorlijk geel. In liefst 20 van de 39 gemeenten behaalde Vlaams Belang het grootste aantal stemmen. En dat zijn dus niet alleen de grootsteden. Volgens kersvers verkozen parlementsleden Reccino Van Lommel (Turnhout) en Dries Devillé (Mechelen) is dat een logische evolutie.

Dat Vlaams Belang de grootste partij is in Turnhout is misschien geen verrassing, maar dat nu ook gemeenten als Olen, Herselt en wat verderop Berlaar en Putte volgen, is dat misschien wel. Landelijke gemeenten met zeker geen vreemdelingenproblematiek. Maar dat klopt niet, zegt Reccino Van Lommel uit Turnhout, die gisteren verkozen raakte voor de Kamer.

"Omdat we zien dat bijvoorbeeld Turnhout in de afgelopen 10 jaar bijzonder sterk is vervreemd. We zien een gelijkaardige situatie momenteel in Mol en in Geel. En ook andere Kempense gemeenten blijven daar niet van gespaard. Het is een olievlek die hoe langer hoe meer uitdeint. De mensen zijn daar niet blind voor."

Maar ook het boerenprotest heeft Vlaams Belang zeker kiezers opgeleverd in de Kempen. Alleen in Mechelen zelf lijkt Mechelaar Dries Devillé, die dan weer naar het Vlaams parlement mag, voorlopig nog niet zijn stempel te kunnen drukken.

Opvallend in 2019, bij de vorige verkiezingen, was Vlaams Belang nog maar in 3 van de 39 gemeenten bij ons de grootste op Vlaams niveau.