Stembureaus in Kempen en Rivierenland open

zon 9 Jun
Elektronisch stemmen Mol
© RTV

Vanmorgen om 8u zijn ook de stembureaus in de Kempen en het Rivierenland opengegaan. Dat lijkt overal zonder noemenswaardige problemen te zijn gebeurd. Voorlopig zijn er geen meldingen van bureaus die onderbemand zijn.

Iedereen die ouder is dan 18 moet vandaag gaan stemmen voor het Vlaams, federaal en Europees parlement. Voor het eerste moeten ook 16-jarigen gaan stemmen. Zij stemmen alleen voor Europa.

Op de meeste plaatsen kan je tot 16u stemmen. Dat is het geval in de gemeenten waar er elektronisch wordt gestemd. Dat geldt voor bijna alle gemeenten in de Kempen en het Rivierenland.

Eerste resultaten

Alleen in Lier, Heist-op-den-Berg, Berlaar en Nijlen wordt nog op de traditionele manier gestemd, met potlood en papier. Daar gaan de stembureaus al om 14u dicht, Want daar moet er achteraf nog met de hand geteld worden.

Dat tellen begint onmiddellijk na het sluiten van de stembureaus. In principe mogen er nog geen resultaten voor 16u gegeven worden, om andere stemmers niet te beïnvloeden. Maar sommige telbureaus hebben de reputatie om al sneller te zijn. Onder meer in Heist-op-den-Berg staan ze als snelle tellers bekend.