Onze Mening: Waarschuwing! Stemadvies

vrij 31 mei
Onze Mening opinie column stemadvies verkiezingen 24
© RTV

Zal ik hier eens een beetje uit mijn rol vallen? Want geef toe: u bent het niet van mij gewend dat ik u wat ga beïnvloeden. En dat is net wat ik nu van plan was om te doen.

U verwacht natuurlijk van mij dat ik neutraal en objectief ben. Want dat zijn journalisten toch. Tenzij natuurlijk dat u één van die complotdenkers bent, die meent dat politici, politie, rechters, leraars, wetenschappers...en uiteraard ook journalisten, u allemaal proberen onder de knoet te houden.

Maar dan had u al niet verder gelezen dan de titel. Of was u zelfs niet hier beland. Neen, ik schat u toch een beetje hoger in.

Dat journalisten neutraal en objectief zijn, dat verwacht u natuurlijk wel. En terecht. Want anders moeten we die complotdenkers toch nog gelijk geven.

En toch ga ik u dus wel degelijk een beetje van stemadvies voorzien. Gewoon om volgende week goed voorbereid in het stemhokje te verschijnen.

Maar voor ik u in een bepaalde richting ga duwen. Toch eerst nog even een kleine, maar belangrijke waarschuwing.

Niks verandert

Wanneer u volgende week zondag gestemd hebt en u wordt maandagochtend wakker, verwacht dan niet dat plots alles anders is. Dat alles opgelost is.

U zal maandag niet plots minder belastingen moeten betalen.

De files naar uw werk zullen er niet korter op geworden zijn. En als u het openbaar vervoer neemt, reken er dan niet op dat de treinen of bussen plots op tijd rijden. Als ze al rijden.

Neen, er is niet plots plaats in de kinderopvang maandagochtend. Of als uw zoon of dochter al een beetje ouder is, dan zal die ongetwijfeld weer een uur studie hebben, omdat er niet genoeg leerkrachten zijn om voor de klas te staan.

Dokters en verplegers zullen nog altijd hun stinkende best doen om u de best mogelijke zorg te geven. Maar ze zullen nog altijd handen en bedden tekortkomen.

En de kans is groot dat er ook maandag weer een filmpje opduikt van zinloos geweld. Als er al geen brandbom wordt gegooid in één of andere woonbuurt.

Want dat zal wel gebeuren. De economie zal blijven draaien. Of toch zeker de drugseconomie. Maar of we daar blij mee moeten zijn... De vraag stellen, is ze beantwoorden.

Dus neen, u wordt volgende week maandagochtend niet wakker in het paradijs.

Langs de andere kant, het zal nog altijd geen paradijs zijn hier, maar geef toe dat er nog altijd veel ergere plaatsen zijn om te wonen. Vandaag, volgende week maandag en wellicht ook over een paar jaar wanneer er misschien een nieuwe regering is gevormd.

Stem...

Dit gezegd zijnde, ik ging u dus stemadvies geven. Welnu... stem misschien eens voor iemand uit uw buurt. Zeker voor de Kempenaars geldt nog iets te dikwijls ‘geen sant in eigen land’.

In Mechelen doen ze het op dat gebied iets beter. Met Bart Somers, Caroline Gennez en op een blauwe - of oranje - maandag ook Koen Van den Heuvel hebben ze daar al wel eens een minister rondlopen die zaken in gang kan zetten.

Maar hoelang is het geleden dat de Kempen nog eens een minister had? Ok, Servais Verherstraeten was dan wel staatssecretaris en mag ook al jaren de fractie leiden in de Kamer. Ook Kris Van Dijck was ooit even de eerste burger in het Vlaams Parlement.

Maar echt belangrijke ministerposten? De jongste jaren?

En neen, een minister gaat niet plots alles veranderen. Dat heb ik daarnet zelf (misschien zelfs iets te) uitvoerig aangetoond. Maar mensen met gewicht in Brussel, en dan heb ik het niet over hun score op de weegschaal, kunnen wel degelijk een verschil maken.

Daarover waren alle Kempense vertegenwoordigers in ‘Onze Stem’ het wel eens. En als je goed luistert, ook over de problemen die er aangepakt moeten worden.

Dus dan kan samen een front vormen wel degelijk een verschil maken. En dan is het aan ons om de juiste soldaten naar het front te sturen.

Hier bestaat het misschien niet meer, iets te veel oude politieke cultuur. Maar in Engeland wel. De zitdagen van politici in hun eigen streek om naar de problemen van mensen te luisteren en die op te lossen.

En als die zitdagen dienen om zaken te ritselen die eigenlijk niet kunnen, is dat wel degelijk fout. Maar wat is er mis met politici die luisteren naar de mensen die ze vertegenwoordigen?

Het zijn per slot toch volksvertegenwoordigers.

Misschien toch iets om over na te denken als u volgende week in het stemhokje staat. Dus als ik u nog één duidelijke raad mag geven:

Stem op de goei!

De hoofdredactie