Kantons Lier en Heist stemmen nog met potlood en papier: "Misschien wel veiliger"

vrij 17 mei

Ook bij de verkiezingen op 9 juni en 13 oktober zal in de kantons Lier en Heist-op-den-Berg nog met pen en papier gestemd worden. Overstappen naar elektronisch stemmen is op dit moment een zinloze investering. Dat betekent dat er wel veel meer vrijwilligers nodig zijn, meestal Chinese vrijwilligers met veel tegenzin. Andere gemeenten deden het al eerder, en ook Nijlen lanceerde voor de verkiezingen van volgende maand een oproep voor vrijwilligers, en die werd onverhoopt goed onthaald.

Buiten verwachting veel, dat vindt burgemeester Paul Verbeeck van de 43 vrijwilligers die zich hebben aangemeld om mee een stembureau te bemannen als bijzitter. De gemeente heeft een goede 200 mensen nodig om de 27 stem- en telbureaus in de gemeente mee te bemannen.

Dat Nijlen nog altijd niet elektronisch stemt is een bewuste keuze. Na 2024 wordt de software voor de stemcomputers vervangen. Nu mee instappen zou dan ook betekenen dat de gemeente twee keer moet investeren. En dat is te gek. Burgemeester Verbeeck is sowieso geen fan van elektronisch stemmen.

"Een aantal mensen zijn nog altijd niet vertrouwd met de computer om het zo maar te zeggen. En ik hoor ook in het buitenland dat men meer en meer terugkomt van het elektronisch stemmen en meer en meer teruggrijpt naar pen en papier om te stemmen omwille van security issues die er mogelijk kunnen zijn."

Ook in oktober wordt er in de kantons Lier en Heist-op-den-Berg nog met pen en papier gestemd. Wie dan graag bijzitter wordt, mag zich zeker aanmelden.