Groen komt in oktober niet op bij gemeenteraadsverkiezingen in Merksplas

don 4 Jul
Gemeenteraadsleden Groen Merksplas Jef Schoofs en Jan De Bie tijdens een actie voor de uitbreiding van de zone 30 in de buurt van de kinderopvang
© Groen Merksplas - gemeenteraadsleden Jef Schoofs en Jan De Bie tijdens een actie voor de uitbreiding van de zone 30 in de buurt van de kinderopvang

Inwoners van Merksplas moeten bij de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober niet zoeken naar de lijst van Groen. De partij, die twee gemeenteraadsleden telt, heeft besloten om geen lijst in te dienen maar een 'sabbatperiode' in te lassen. "Deze onderbreking is nodig en moet ons de ruimte geven om te bezinnen", zegt Bieke Vandeweyer, voorzitter van Groen Merksplas.

Groen overtuigde tijdens de vorige gemeenteraadsleden in 2018 nog zowat 15 procent van de kiezers in Merksplas, goed voor 2 zetels in de gemeenteraad. De lokale partij Leefbaar Merksplas behaalde een absolute meerderheid en dus was er voor Groen een plek op de oppositiebanken voorzien.

De twee Groene gemeenteraadsleden Jef Schoofs en Jan De Bie konden naar eigen zeggen ook vanuit de oppositie hun stempel drukken op het lokale beleid. "We kijken met trots terug op de positieve impact die we als Groen Merksplas de afgelopen jaren hadden". zegt Jef Schoofs, "De leegstaande woningen op de Zoete Inval worden eindelijk sociale woningen, er kwam een natuurbegraafplaats op de Kolonie, de eerste fietsstraten en deelauto’s verschenen in Merksplas, ..."

We vinden het essentieel om voldoende tijd en energie in gemeentepolitiek te investeren. Onze kiezers verdienen kwaliteit. De huidige omstandigheden bieden echter geen garantie om dit de volgende zes jaar waar te kunnen maken.

- Jan De Bie, Groen Merksplas

Sabbatperiode

Maar in oktober zal er geen lijst van Groen terug te vinden zijn op het kiesbiljet in Merksplas. De partij kiest voor een onderbreking. "Deze onderbreking is nodig en moet ons de ruimte geven om te bezinnen. Misschien keren we in 2030 met hernieuwde energie en frisse ideeën terug. Misschien ook niet … De tijd zal het uitwijzen.", vult lokaal voorzitter Bieke Vandeweyer aan.

In tussentijd hoopt de partij dat er in haar afwezigheid een nieuwe progressieve partij of beweging opstaat. "In deze periode moedigen we onze leden aan om zich verder in te zetten voor duurzame en sociale projecten – al dan niet buiten onze partij. Je inzetten voor het klimaat, zorgen voor anderen of werken aan eerlijk beleid kan ook buiten de politiek."