25 jaar na moeder Els Van Weert wil ook zoon Maarten naar parlement

vrij 22 Mar
© Maarten Bellens en Els Van Weert

Maarten Bellens (29), voorzitter van Groen & PRO in Nijlen, is in juni kandidaat voor Groen voor het Vlaams parlement. De Nijlenaar treedt daarmee in de voetsporen van zijn moeder Els Van Weert. De voormalig staatssecretaris werd 25 jaar geleden voor het eerst verkozen in het federaal parlement. Ook grootvader Jef Van Weert was lang fractieleider voor de Volksunie in de gemeenteraad.

“Het klinkt misschien cliché, maar ik kom écht uit een politiek nest", verklaart Maarten Bellens zijn politieke engagement. "Levendige debatten over de mensenrechtenschendingen in Gaza of het sociale drama bij Van Hool, zijn op onze familiefeestjes helemaal geen rariteit. Ik heb het ook nooit anders geweten, we zijn nu eenmaal een sociaal geëngageerde familie.”

Bellens is al jaren actief als leidinggevende in de sociale en non-profitsector. Hij is ook volwassenenbegeleider bij Chiro Gust in Kessel. Sinds twee jaar is hij ook voorzitter van de lokale Groen-afdeling. Nu wil hij zich ook op Vlaams niveau engageren.

“De appel valt niet ver van de boom. Ik las onlangs een stapeltje oude interviews van mijn moeder. Vaak dacht ik : wacht eens, deze woorden zouden vandaag zomaar uit mijn mond kunnen komen! Ik zou het dan ook een hele eer vinden mocht ik ooit de kans krijgen om, net als haar, de rol van volksvertegenwoordiger op te nemen.”

- Maarten Bellens, 5de opvolger Vlaams parlement (Groen)

Nieuwe generatie

Net als zijn moeder 25 jaar geleden, wil Bellens zich inzetten voor een verdere duurzame ontwikkeling en sociale economie. “Een sociaal rechtvaardig beleid voeren, is een kwestie van keuzes maken”, zegt Maarten. “Het debat rond milieu en klimaat wordt vandaag toxisch gevoerd. Nu worden organisaties als Natuurpunt zelfs al opgezet tegen onze boeren."

"Dan kan ik enkel vaststellen dat onze politici de afgelopen twee decennia hun hoofd in het zand hebben gestoken in plaats van hun verantwoordelijkheid te nemen. Het is tijd voor een nieuwe generatie politici, die wél knopen durft doorhakken. Uiteindelijk is dat wat de burger verwacht van zijn verkozen leiders.”

Trotse moeder

Moeder Els Van Weert is alvast trots dat er met haar zoon opnieuw een familielid zich politiek engageert. “Als ik zie hoe mijn zoon mijn engagement en idealen deelt en zich vandaag ook nog eens kandidaat stelt als vertegenwoordiger van het volk, dan maakt dit me bijzonder trots! Na mezelf, en mijn vader voor mij, is Maarten ondertussen de 3de generatie in onze familie die zich politiek engageert."

Bellens staat als vijfde opvolger op de Vlaamse lijst van Groen.

Mijn hoop is dat zijn inzet ervoor zorgt dat ik over 25 jaar mijn kleinkinderen kan vertellen dat onze inspanningen voor een leefbare planeet en een warme samenleving, een zorgeloze toekomst voor hen hebben verzekerd.

- Els Van Weert, moeder Maarten en ex-staatssecretaris