Hoe stemden jullie? Alle resultaten van onze kieskantons in een handig overzicht

zon 9 Jun

De stemmen in kieskring Antwerpen zijn officieel geteld. Federaal en Vlaams blijft N-VA afgetekend de grootste partij. Dezelfde tendens als in de rest van Vlaanderen. Vlaams Belang is de tweede grootste partij. Andere winnaars zijn Vooruit en PVDA.

Vlaams Parlement: Open VLD krijgt rake klappen, socialisten zetten stappen Vooruit

N-VA haalt in de Antwerpse kieskring nog 28,1% van de stemmen. Dat is 3,7% minder dan bij de vorige verkiezingen, maar nog steeds met afstand de meeste van alle partijen. Vlaams Belang stijgt met 4,6% en komt op 5 procent van N-VA. Vooruit en PVDA gaan er aan linkse kant dan weer op vooruit. Beide partijen stijgen met 4,2% (Vooruit 12,1%, PVDA 10,9%).

CD&V verliest (-1,2%), maar niet zo zwaar als Groen (-3,6%) en Open VLD (-4,3%). In kieskantons Hoogstraten en Mechelen krijgen de liberalen de zwaarste klappen in onze regio. In beide kantons ziet de partij de helft van zijn stemmen verdwijnen.

Vlaams Belang wordt in sommige kieskantons zelfs de grootste partij, voornamelijk in de Kempen. Vooral in kieskanton Westerlo pakt de extreemrechtse partij uit met 31,6% van de stemmen.

Hieronder vind je een overzicht van kieskring Antwerpen en alle kieskantons uit onze regio na het tellen van nagenoeg alle stemmen voor het Vlaams Parlement.

Kamer: wervelwind Vlaams Belang niet meer dan rukwind, Groen en VLD verliezen zwaar

Federaal is er geen maat op N-VA. De partij verliest maar 0,2% van zijn stemmen en blijft dus op 31,0% staan. Wellicht speelt hier het effect van stemmenkanon Bart De Wever, die de Kamerlijst van N-VA trok.

Vlaams Belang stijgt met 2,2%, geen gigantische groei dus. De partij strandt op 21,0% van de stemmen. Vooruit en PVDA groeien naar respectievelijk 10,8% en 10,5% en winnen beide drie procentpunten. CD&V blijft nagenoeg status quo tussen de twee linkse partijen (10,6%). Groen (7,6%, -3,4%) en Open VLD (6,0%, -3,6%) krijgen de klappen te verwerken.

In Duffel bevindt Groen zich nog tussen de mensen met 7,7%. Daar heeft kandidaat-parlementslid Staf Aerts misschien wel iets mee te maken. Ook federaal verliest Open VLD bijna de helft van de stemmen in kieskanton Hoogstraten. CD&V verliest toch een aantal stemmen (2,8%) in Puurs-Sint-Amands, ondanks de toevoeging van burgemeester Koen Van Den Heuvel aan de federale lijst.

Hieronder vind je een overzicht van kieskring Antwerpen en alle kieskantons uit onze regio na het tellen van nagenoeg alle stemmen voor de Kamer.