Putte herdenkt heldhaftige klokkenroof

don 7 Sep
Putte herdenkt van 8 tot en met 16 september de klokkenroof in de Sint-Niklaaskerk. Het is ondertussen 80 jaar geleden dat het Putse verzet de klokken redde van de Duitsers. Een hele week lang zijn er tal van activiteiten met als hoogtepunt een klank- en lichtspel in de kerk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in heel het land klokken uit de kerken gehaald om te smelten tot oorlogsmunitie. Maar dat was buiten het Putse verzet gerekend. In de nacht van 10 op 11 september 1943 haalden zij de klokken uit de Putse Sint-Niklaaskerk en verstoppen ze voor de Duitsers. Hun actie ging de geschiedenis in als een flink staaltje lef.

Klank- en lichtspel

Om deze heldhaftige actie te herdenken vinden er van 8 tot en met 16 september verschillende activiteiten plaats in Putte. In zaal Forum de tentoonstelling ‘klokkenredding Putte 1943’ de hele week te bezoeken. En zaterdag en zondag kan je tussen 10 en 17 uur deelnemen aan een historische fietstocht ‘Langs sporen van WOII’ onder begeleiding van Top Team Putte.  

Vrijdag 15 september is er de Nacht van de Klokkenroof, een sfeervolle muzikale avond door sopraan Lies van den Bruel met begeleiding van Johan Heylen met vleugelpiano en zaterdag 16 september is er een muzikale avond met Circo Maximo.

Maar hoogtepunt van de festiviteiten in een uniek klank & lichtspel op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond in de St.-Niklaaskerk. Meer hierover straks in RTV Vandaag.

Foto's: gemeente Putte