Pfizer ziet omzet fors dalen: succes van coronaproducten is voorbij

vrij 15 Dec
De Amerikaanse Farmagroep Pfizer, met een vestiging in Puurs-Sint-Amands, verwacht voor 2024 een omzet van 58,5 tot 61,5 miljard dollar. Dat is heel wat minder dan wat de analisten hadden verwacht. Het omzetverlies zou rechtstreeks het gevolg zijn van de afnemende verkoop van coronaproducten.

Farmabedrijf Pfizer beleefde hoogdagen tijdens de coronaperiode. Hun coronavaccin Comirnaty was een verkoopsucces.En ook het coronamedicijn Paxlovid deed het goed. Het farmabedrijf boekte vorig jaar een globale omzet van 100 miljard dollar. Maar nu de coronapandemie helemaal onder controle is, blijft de vraag naar coronavaccins en -medicijnen dalen. Pfizer ziet dan ook de omzet in pijltempo dalen. Begin dit jaar werd er nog een jaaromzet van 67 à 70 miljard dollar verwacht voor 2023, maar in oktober werd dit bijgesteld naar 58 à 61 miljard dollar.

Dit jaar verwacht Pfizer 12,5 miljard dollar omzet te draaien met zijn twee coronaproducten. Volgend jaar zal dit nog dalen naar 8 miljard dollar. Er wordt voor 2024 dan ook een besparing van minstens 4 miljard dollar aangekondigd. Maar wat precies de impact op de vestiging in Puurs-Sint-amands zal zijn, is volgens Pfizer nog niet duidelijk. Eind vorig jaar kondigde Pfizer voor de Puurse vestiging nog een investering van ruim 1,2 miljard euro aan.

Foto: archief RTV