Partnerartikel

Ook mobiel blijven in uw woning?

don 11 Jan
stoelliften2.jpg
Nu ons land steeds meer ouderen telt, stijgt ook de vraag naar aanpassingen aan hun woningen zodat ze comfortabel en veilig in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Een van de belangrijkste aanpassingen waar mensen op leeftijd behoefte aan hebben zijn verbeteringen om de woning toegankelijker te maken, zoals een traplift waardoor ze alle verdiepingen van hun huis kunnen blijven gebruiken.

Ons land telt steeds meer senioren, iets wat onder andere een gevolg is van de stijgende levensduur en het feit dat de generatie die is geboren in de jaren 50 van de vorige eeuw ondertussen de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Voor deze groep is het belangrijk om te focussen op de veiligheid en het comfort van de eigen woning. Mensen willen immers zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen.

Vaak stellen zorgverleners echter vast dat ouderen en hun familie te lang wachten met het nemen van beslissingen over eventuele aanpassingen. Dikwijls worden die beslissingen overhaast genomen nadat iemand plots extra assistentie nodig heeft omdat ze een medische aandoening hebben, een operatie hebben ondergaan of een ongeval hebben gehad.

Welke aanpassingen kunnen een woning geschikt maken voor ouderen?

Er bestaan veel eenvoudige aanpassingen die een woning comfortabeler en veiliger kunnen maken voor mensen die minder mobiel worden. U kunt bijvoorbeeld verlichting installeren die automatisch inschakelt als er beweging wordt gedetecteerd, handgrepen plaatsen bij douches en toiletten en antislipmatten of -tegels leggen om valpartijen te voorkomen.

Ook meer structurele aanpassingen kunnen noodzakelijk zijn. Voor een rolstoelgebruiker of mensen met een rollator moeten bijvoorbeeld deuropeningen soms groter worden gemaakt, of moet er een oprijplaat geïnstalleerd worden bij de trap naar de voordeur. En als ouderen moeilijkheden krijgen om trappen op en af te lopen, kan een traplift of huislift een oplossing bieden.

In elk geval is het belangrijk om op tijd te beginnen nadenken over die aanpassingen, zodat u zich kunt informeren over de mogelijkheden, de kostprijs en de eventuele financiële tegemoetkomingen waar u of uw familielid recht op heeft.

Is een traplift of een huislift een goede mobiliteitsoplossing?

Een traplift kan een goede oplossing zijn om alle verdiepingen van uw woning opnieuw toegankelijk te maken als het moeilijk of onmogelijk is geworden om de trappen nog te gebruiken. Het is echter ook een aanzienlijke investering. Voordat u besluit of een traplift of een huislift een goede keuze is in uw situatie zijn er een aantal zaken die u moet overwegen.

Ten eerste moet u bepalen hoe mobiel u nog bent op dit moment en in de nabije toekomst. Om een traplift zelfstandig te kunnen gebruiken moet u nog korte afstanden kunnen stappen en zelf kunnen plaatsnemen op de stoel van de traplift en eruit stappen. Als u dit nog kunt en u geen progressieve aandoening heeft waardoor het in de nabije toekomst misschien niet meer lukt, dan is een traplift wellicht een goede keuze.

Als u bijvoorbeeld een rolstoelgebruiker bent of als u niet zelfstandig zou kunnen in- en uitstappen op een traplift, dan kan een huislift of plateaulift een betere keuze zijn. Maar terwijl op de meeste trappen wel een traplift kan worden geïnstalleerd, is de installatie van een huislift minder voor de hand liggend. Niet elke woning is hier geschikt voor, ook al bestaan er talrijke modellen van huisliften die aangepast zijn aan vele woningtypes. Bovendien is een huislift ook een grotere investering, al is het wel een investering die een woning in waarde kan doen stijgen.

Als u graag onafhankelijk advies wilt over slimme aanpassingen om uw woning toegankelijk en veilig te maken, kunt u een toegankelijkheidsadviseur raadplegen. Dit advies kunt u aanvragen via de Vlaamse overheid. Ook een ergotherapeut kan u hier eventueel in begeleiden.

Financiële overwegingen bij de installatie van een trap- of huislift

Een trap- of huislift laten installeren heeft natuurlijk een kostprijs. Voor een traplift hangt die kostprijs sterk af van het type en de lengte van de trap. Op een rechte trap is de installatie eenvoudiger en dus goedkoper. Voor een trap met bochten of een trap over meerdere verdiepingen kunnen de kosten een stuk hoger uitvallen. Er zijn verschillende traplift modellen voor elk type trap.

Gelukkig bestaan er tegemoetkomingen van de overheid voor 65-plussers die hun woning willen laten aanpassen aan hun noden. Deze aanpassingspremie is beschikbaar voor zowel huurders als eigenaars en bedraagt 50% van de goedgekeurde facturen, met een maximumbedrag (momenteel 1250 euro) per categorie van aanpassingswerken.