"Nieuwe plannen om orgel te promoten bij het grote publiek"

maa 8 Jan
orgelconcerten_turnhout_rtv_0801.jpg
Na een bijzonder succesvolle editie vorig jaar met internationale organisten, komt er nu een einde aan 11 jaar middagconcerten in Turnhout met Nico Declerck. De kerkraad gaat met andere partners in zee om op dinsdagmiddag concerten in de Sint-Pieterskerk te organiseren.

"De middagconcerten met Nico Declerck zijn sinds 2012 uitgebouwd tot één van de meest succesvolle orgelfestivals in de Lage Landen. Verschillende keren waren er meer dan 300 mensen getuige van orgelconcerten op het hoogste niveau. Turnhout was de standaard geworden in het promoten van het orgel naar een breed publiek toe", vertelt organist Nico Declerck.

De formule om orgel te combineren met beiaard en een gezellig samenzijn achteraf was een schot in de roos. Niettegenstaande de stijgende kosten, bleven de middagconcerten gratis. Dit kon alleen maar dankzij genereuze sponsors. De jaarlijkse ondersteuning van de Stad Turnhout zorgde ervoor dat ze de artiesten konden vergoeden.

Tijdens die elf jaar middagconcerten zijn er duizenden flesjes Corsendonk geopend en telkens werd het orgel voor elk concert gestemd, goed voor meer dan 100u stemwerk. In totaal waren er 136 concerten, goed voor 111 artiesten die een podium én een enthousiast publiek kregen.

 

Andere organisatie

Intussen laat de kerkraad weten dat de middagconcerten zeer zeker nog doorgaan, maar worden ingericht door het vroegere team van vzw Octave, onder de naam 'Gaudioso' en zonder Nico Declerck. "Samenwerking met de heer Declerck is immers in de loop van de jaren steeds moeilijker geworden en we hebben besloten dat we de verdere samenwerking met hem willen stopzetten," zegt de kerkraad in een persbericht.

De kerkraad heeft reeds vorige zomer toestemming gegeven aan de organisatie 'Gaudioso' om de verderzetting van de orgel- en beiaardconcerten te verzorgen. Aan de heer Declerck heeft de kerkraad laten weten dat de dinsdagmiddagen in juli daarom bezet zijn.

 

 

Foto RTV: organist Nico Declerck broedt op plannen om orgel opnieuw te promoten bij het grote publiek