Moord Karel Van Noppen
20 februari 1995
Wechelderzande, een deelgemeente van Lille, wordt in de winter van 1995 opgeschrikt door een brutale misdaad: de moord op Karel Van Noppen. Op 20 februari treffen politie en rijkswacht een auto met een open deur aan langs de kant van een weg, maar de bestuurder is spoorloos.
Cameramannen Karl Hendrickx en Peter Vanderveken zijn in opdracht van VTM en RTV als eerste persmensen ter plaatse. De weg is aan beide kanten afgezet door de politie. De auto van het slachtoffer staat met draaiende motor en met een verbrijzeld raam aan de kant van de weg. De 2 cameramannen mogen niet in de buurt van de auto komen. Ze besluiten om langs een bosje naar een weiland te stappen om zo toch een beeld te krijgen van de auto. De lamp van hun camera schijnt naar de grond. En daar, in een gracht, zien beide cameramannen plots een lichaam liggen. Het blijkt te gaan om veearts-keurder Karel Van Noppen.
Een moord in de stille Kempen is natuurlijk altijd iets heel ophefmakends. Maar dat dat verweven was met een hele hormonenproblematiek waarbij achteraf de volksgezondheid in vraag gesteld werd, dat is natuurlijk iets helemaal anders.
Mini-podcast: Voormalig RTV-journalist Johny Geerinckx over de moord op Karel Van Noppen
De speurders gaan al snel uit van een executie in het hormonenmilieu. Karel Van Noppen voerde keuringen uit bij veeboeren en vetmesters om na te gaan of ze geen hormonen inspoten bij hun dieren. Zulke inspuitingen gebeurden destijds wel vaker om runderen sneller vet te mesten wat extra inkomsten opleverde voor de veeboeren.
De keuringen van Karel Van Noppen konden in de veesector niet rekenen op veel begrip. Meer nog, het was een kwestie van tijd voor hij vermoord zou worden. Karel Van Noppen besefte dat de kans groot was dat hij zijn strijd tegen de hormonenmaffia met de dood zou bekopen. Er waren bedreigingen en intimidaties. De dochter van Van Noppen werd op een bepaald moment op weg naar school zelfs door een vrachtwagen van de weg gereden.
Op 20 februari 1995 gaat de hormonenmaffia een stap verder. Karel Van Noppen wordt die avond opgeroepen door een boer uit het dorp omdat 1 van zijn schapen moet lammeren. Van Noppen stapt in zijn auto. In
de straat Zand wordt hij aangesproken door iemand die zogezegd de weg wil vragen. Het blijkt een valstrik. Karel Van Noppen wordt met 3 kogels doodgeschoten.
Het speurwerk na de moord levert uiteindelijk 4 verdachten op. Ondanks een gebrek aan materiële bewijzen. De eerste die wordt opgepakt is Albert Barrez, een foorkramer uit Willebroek. Wat later volgt in een villa in Frankrijk de arrestatie van Carl De Schutter. Na talloze verhoren gaat Albert Barrez door de knieën. Hij bekent dat hij Karel Van Noppen heeft doodgeschoten. Het leverde hem 600.000 Belgische frank op, omgerekend 15.000 euro. Ook Carl De Schutter geeft toe dat hij betrokken was bij de moord.
Ook de opdrachtgevers worden opgepakt, al duurt dat nog enkele jaren. Germain Daenen, een tussenpersoon, en vleeshandelaar Alex Vercauteren.
In april 2002 start het assisenproces tegen de vier betrokkenen. Het proces neemt 8 weken in beslag. Germain Daenen en Alex Vercauteren ontkennen allebei iets met de moord te maken te hebben. Toch acht de volksjury alle vier de beklaagden schuldig aan moord. Opdrachtgever Alex Vercauteren krijgt levenslang. Gilbert Daenen, Carl De Schutter en Albert Barrez moeten elk 25 jaar naar de gevangenis.
In februari 2020, precies 25 jaar na de moord, krijgt Karel Van Noppen postuum de titel “Ereburger van Lille”.