Gasthuisstraat in Geel tijdelijk open tijdens bouwverlof

don 11 Jul
Gasthuisstraat Geel 2024
© RTV

De Gasthuisstraat in Geel gaat tijdens het bouwverlof tijdelijk weer open voor plaatselijk en doorgaand verkeer. Daarna start fase 1b van de werken in de straat.

Stad Geel wil van de Gasthuisstraat een veiligere straat maken die klaar is voor de toekomstige klimaatuitdagingen. Hiervoor zijn ingrijpende werken nodig die in totaal bijna twee jaar zullen duren. Om de impact zoveel als mogelijk te beperken, zijn de werken in verschillende fasen opgedeeld.

Tijdens fase 1a voerde de aannemer nutswerken uit in de zone van de Diestseweg tot aan de J.-B. Stessensstraat. Die fase is nu bijna afgerond. In de loop van volgende week zal de straat dan tijdelijk weer opengaan voor zowel doorgaand als plaatselijk verkeer. De omleidingsborden voor doorgaand verkeer komende van buiten Geel blijven wel staan.

Gasthuisstraat Geel 2024

Maandag 5 augustus start fase 1b. De nutsmaatschappijen werken dan in de zone van de J.-B. Stessensstraat tot aan het Laar. De werfzone en het kruispunt met de J.-B. Stessensstraat worden volledig afgesloten voor al het gemotoriseerd verkeer. Op die manier kunnen de werken klaar zijn tegen de start van het nieuwe schooljaar. Voetgangers en fietsers kunnen altijd door en woningen en handelaars blijven te voet bereikbaar.

Na fase 1b zal de straat opnieuw tijdelijk opengaan tot de weg- en rioleringswerken van start gaan, vermoedelijk eind 2024. Tijdens deze tweede fase krijgt de straat een gescheiden riolering en een volledig nieuwe inrichting.

Nieuwe inrichting: comfortabel en veiliger

Na alle werken zal de Gasthuisstraat er heel anders uitzien. De weg krijgt een nieuwe inrichting met onder andere een verhoogd fietspad langs weerskanten van de weg en een aangepaste wegbreedte. Een gescheiden riolering zorgt ervoor dat hemelwater ter plaatse in de grond kan trekken en het afvalwater naar een zuiveringsinstallatie kan gaan.

In de toekomst worden de bushaltes ter hoogte van de school en het ziekenhuis omgevormd tot een Hoppinpunt. Naast een ruime toegankelijke bushalte komt er een plaats om te schuilen tegen de regen en een fietsenstalling.