Stationsgebouw Lier krijgt opknapbeurt in afwachting van grondige renovatie

din 28 mei
stationsgebouw Lier RTV
© RTV

In Lier wordt het stationsgebouw van Lier aangepakt. De opfrissingswerken gebeuren in afwachting van een grondige renovatie die de NMBS volgend jaar zal uitvoeren. Half juni zijn de herstellingswerken klaar.

Het stationsgebouw krijgt dan een volledig nieuw en geïsoleerd dak, waarbij de erfgoedkundige elementen worden gerestaureerd. Dankzij de renovatie zal het dak haar oorspronkelijke vorm van ruim 150 jaar geleden terugkrijgen.

Erfgoedkundige waarde

Het stationsgebouw van Lier dateert uit 1860 (foto onder) en is daarmee één van de oudste nog bestaande stationsgebouwen van het land. De herstellingswerken die er momenteel plaatsvinden duren nog tot midden juni. Op dit moment wordt de gevelbepleistering hersteld, worden er ramen vervangen en schilderwerken uitgevoerd. Het dak werd de voorbije maanden al hersteld.

Erfgoedkundige waarde

In de loop van 2025 volgt een grondige renovatie. Het stationsgebouw krijgt dan een volledig nieuw dak. Elementen met een erfgoedkundige waarde worden gerestaureerd, zoals bijvoorbeeld de driehoekige frontons en de kroonlijsten, die momenteel niet overal meer goed zichtbaar zijn. Het nieuwe dak wordt ook volgens de geldende normen geïsoleerd.

Voor deze renovatie staat NMBS in nauw contact met het Agentschap Onroerend Erfgoed en de Stad Lier.