Minister Paul Van Tigchelt: "Iedereen kan in eigen streek aan de slag blijven"

zat 20 Apr
© RTV/OPEN VLD

"Niemand hoeft te vrezen voor zijn job. Iedereen zal in één van de drie andere Kempense gevangenissen kunnen werken." Dat is de boodschap die minister van Justitie Paul Van Tigchelt zaterdag bracht aan het personeel van de gevangenis van Hoogstraten. Eerder deze week raakte bekend dat die in de zomer van 2026 definitief de deuren moet sluiten.

De vakbonden zijn er ondanks de belofte van de minister nog altijd niet gerust in. Zij blijven ervan overtuigd dat een deel van het personeel na de sluiting in de gevangenis van Antwerpen aan de slag zal moeten gaan. Maar Van Tigchelt spreekt dat dus tegen.

De gevangenis van Hoogstraten doet ook dienst doet als penitentiaire scholencentrum. Gedetineerden kunnen er specifieke opleidingen volgen in het kader van hun re-integratie. En zo zijn er maar 2 in Vlaanderen. De minister maakt zich sterk dat dat onderdeel wel zeker in Hoogstraten kan blijven.

Ook het idee van burgemeester Marc Van Aperen om in Hoogstraten de nog te bouwen gevangenis specifiek voor gedetineerden met een psychische achtergrond te voorzien, is de minister zeker niet 'ongenegen'.

In de gevangenis van Hoogstraten werken nu zo'n 140 mensen. De inrichting gaat dicht wanneer de nieuwe gevangenis in Antwerpen opent. Dat zou dus in de zomer van 2026 het geval moeten zijn.