Mechelen op zoek naar 24 miljoen: besparen op eigen kap, niet op die van de Mechelaar

woe 7 Dec 2022
Het Mechelse stadsbestuur heeft op woensdag 7 december haar aangepaste begroting bekendgemaakt. Zoals bij de meeste andere gemeentes, heeft de corona- en Oekraïnecrisis de nodige impact gehad op budgetten die Mechelen voor de komende jaren voorzien had. Concreet moet de Dijlestad op zoek naar 24 miljoen euro. Daarvoor neemt ze de Mechelaar als uitgangspunt en zal ze voornamelijk besparen op eigen kap.

Geen nieuwe of verhoogde belasting

Mechelen is niet van plan om extra geld te gaan sprokkelen bij de inwoners zelf. Zo komen er geen nieuwe belastingen en worden de huidige belastingen niet verhoogd. Verder komen er ook geen nieuwe retributies bij, maar de huidige retributies worden wel geïndexeerd. Dat zou de afgelopen jaren niet gebeurd zijn. Wie binnenkort bijvoorbeeld wegsignalisatie of een gebouw van de stad wil huren, betaalt zo’n 16% meer dan voorheen. Ook GAS-boetes worden duurder, omdat er een administratieve kost van 6 euro bijkomt.

“Wachten totdat de markt is afgekoeld”

Wat verder een noodzakelijke besparingsmaatregel is, volgens het Mechelse stadsbestuur, is het uitstellen van geplande werken. Concreet gaat het over de werken aan de Antwerpse- en Liersesteenweg, Dobbelhuizen en de Keizerstraat. De prijzen van bouwmaterialen en de personeelskosten die ermee gepaard gaan zijn de laatste tijd enorm gestegen. De stad wil dus even wijselijk afwachten totdat de markt een beetje is afgekoeld.

Het stadsbestuur wil ten slotte niemand ontslaan bij haar eigen werking. Functies die niet ingevuld zijn, verdwijnen dan weer wel en er volgt een herstructurering. Straks meer in RTV Vandaag.    

Foto: archiefbeeld