Kasteel d'Ursel

Knooppunt 21

Welkom op het domein van het kasteel d’Ursel, ook wel bekend als het kasteel van Hingene. Voor de oorsprong moeten we terug naar het midden van de 16de eeuw, wanneer de Antwerpse adellijke familie Van den Werve een huis op het domein laat verbouwen tot ‘huysinghe van plaisantie’, een L-vormig gebouw met fraaie ontvangstzalen en een open galerij, omgeven door een ringgracht. In 1608 komt het buitengoed in handen van de bankiersfamilie Schetz. Zij bouwen het buitengoed om tot een echt kasteel. Wanneer Conrad Schetz zich laat adopteren door zijn rijke, ongehuwde tante Barbara van Ursel, krijgt het kasteel de naam die we nu nog altijd kennen: het kasteel d’Ursel. 

De familie d’Ursel boert goed, onder meer door een grote erfenis. Daardoor kan de familie het kasteel steeds verder uitbreiden. Er komt een luxueuze ontvangstruimte, en links ook een woonvertrek. Pas in de 19de eeuw zijn de grote verbouwingen voorbij. In 1973 beslist Henri, de achtste hertog, om het domein te verkopen. Het kasteel komt in handen van de gemeente Bornem, die het later overdraagt aan de provincie Antwerpen. Het kasteel wordt grondig gerestaureerd. Tegenwoordig vinden hier tentoonstellingen, evenementen en feesten plaats. 

kasteel d'Ursel
kasteel d'Ursel
kasteel d'Ursel

Vlakbij het parkeerterrein vind je een kleiner, bakstenen gebouwtje: het zogenaamde ‘Atelier van Antonine’. Antonine, hertogin en getalenteerd amateurkunstenares, laat in 1878 een schildersatelier bouwen aan de rand van het domein. Op die manier heeft haar echtgenoot, hertog Joseph d’Ursel, geen last van verfdampen in het kasteel. Enkele jaren geleden laat de provincie het gebouwtje omvormen tot een smaakvolle vakantiewoning.