Jager uit Rijkevorsel toont in reconstructie hoe hij dodelijk schot loste

woe 25 Jan 2023
In het Limburgse Rutten (Tongeren) vond dinsdagavond de wedersamenstelling plaats van een schietincident in december waarbij een 31-jarige metaaldetectorist om het leven kwam. De verdachte is een 48-jarige jager uit Rijkevorsel.

In het weekend van 11 en 12 december vond een dodelijk schietincident plaats op een veld in het Limburgse Rutten. De 31-jarige Ken Moons was er zaterdagavond met zijn metaaldetector op zoek naar waardevolle spullen toen hij door een kogel in de borststreek getroffen werd. Hij was op slag dood. Hij werd pas maandag gevonden door de eigenaar van het veld Een jager uit Rijkevorsel werd op woensdag 14 december gearresteerd en vervolgens aangehouden voor doodslag. Hij zit sindsdien in de gevangenis.

Tegenstrijdigheden

De reconstructie die dinsdagavond plaatsvond, moet meer duidelijkheid geven over de omstandigheden van het voorval. Tijdens de verhoren verkondigde de man uit Rijkevorsel tegenstrijdigheden. Zo weet hij niet meer waar hij precies stond toen hij het schot loste. Hij zou het slachtoffer ook niet opgemerkt hebben. Daarnaast beging de jager enkele zware inbreuken tegen de Belgische jachtwetgeving. Zijn wapen  was uitgerust met een nachtvizier en dat is in ons land verboden. Bovendien hield hij zich niet aan de uren dat er gejaagd mag worden. 

Tijdens de reconstructie gisteravond werden meerdere posities ingenomen om te onderzoeken wat de jager zag toen hij schoot. Er werd ook nagegaan hoe zichtbaar een mens met een nachtkijker is vanaf de vastgestelde afstanden. Alle bevindingen worden nu getoetst aan de bevindingen van de wapendeskundige en het autopsieverslag. Dat moet nieuwe inzichten opleveren.

Foto: GVA